Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DANI PÉREZ

«Contrafacts»
UNDERPOOL, UNDP054

Daniel Perez Amboage, eller Dani Perez, som han kaller seg når han er gitarist, er født i Buenos Aires den 2. april 1967. Han begynte på piano- og gitarstudier da han var 14, og som 16-åring dannet han flere rock- og popband med venner fra videregående skole. Han har tatt privattimer med Mario Mary, James Tobias, Lito Epumer og Pino Marrone, og han har medvirket på mesterklasser med Pat Metheny og Carmelo Saitta. Han flyttet til Bilbao i 1989, og er nå bosatt i Barcelona.

Hans forrige utgivelse, «Resumen», fikk gode anmeldelser verden over, og suksessen derfra har han tatt med inn i sitt nye prosjekt, hvor vi hører han sammen med bassisten David Mengual, trommeslageren David Xirgu, som begge medvirket på «Resumen» og trompeteren Benet Palet. I tillegg er Txema Riera med på Fender Rhodes på to spor. Alle de sju komposisjonene er gjort av Pérez, og innspillingene er gjort i Underpool Studio den 8. januar 2021.

Og fra første tone er det en god gitarist vi får høre. Før jeg satte på platen første gang, var jeg litt redd for at vi her skulle få enda en innspilling med jazz enten i Pat Meyheny-landskapet, eller jazzrock med el.bass og det hele.

Men det starter ytterst behagelig og nesten akustisk med «Clouds», hvor det kun er gitaren til Pérez som er elektrisk. Og allerede her får vi en ytterst behagelig og fin låt i det (litt) eldre, musikalske, landskapet, uten at det blir gammel be-bop ut av det. Mye av lydbildet preges selvsagt av Pérez, men i godt selskap med de andre tre, og spesielt legger man merke til Palets fine trompetspill, som ligger litt i Kenny Wheeler-landskapet.

De fortsetter med «Glucossa», en låt som beveger seg mot svært tidlig Pat Metheny, men hvor vi får en fin trompetsolo over et fint komp, og «Fan», en fin ballade.

«Mate» er den første låten hvor Riera medvirker på Fender Rhodes, men heller ikke her blir det jazzrock ut av det, for Riera holder seg godt i bakgrunnen og er mer med som stemningsskaper. I «DIP» og «Leaves» «rusler og går» det i mid-tempo, med helning mot balladeformatet, og det er god kommunikasjon mello de fire musikerne, hvor, spesielt, Palet får vist seg frem, før de avslutter med «Wine», som er en fin avrunding på en fin og behagelig plate, hvor alle musikerne er med på å lage en deilig helhet som vi kan like. I avslutningen svinger det upåklagelig og alt på platen virker veldig tilbakelent og neddempet, noe som gjør platen til en ytterst fin opplevelse.

Og Pérez er en ytterst og gitarist og komponist, som ikke kjører på for å vise seg fram som bandleder, men som holder en behagelig «temperatur» i spillet som fungerer ytterst godt sammen med Palets trompet, Menguals bass og Xirgus trommespill. Så legger Riera på dannet Fender Rhoses for å «fylle ut» på ett par av låtene.

Bra!

Jan Granlie

Dani Pérez (g), David Mengual (b), David Xirgu (dr), Benet Palet (tp), Txema Riera (Fender Rhodes)

Skriv et svar