Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DEN DANSKE SALMEDUO

«Du skønne land – genforening og fællessang i nyt lys»
AERO MUSIK

Denne utgivelsen er både en ytterst vakker bok og en spennende plate i en og samme boks. I 2020 er det 100 år siden Sønderjylland ble gjenforent med Danmark. Store deler av den danske sangskatt ble skapt under påvirkning av oppgjøret om hertugdømme og de etterfølgende gjenforeningsbestrebelser. Og det er musikken fra denne perioden saksofonisten Christian Vuust og pianisten Hans Eisberg tolker på denne utgivelsen. Vi får hele 25 sanger som alle sikkert er velkjente for de fleste dansker, men for en som har sine røtter lenger nord, er det fascinerende at gå inn i denne musikken som jeg ikke kjenner fra før.

Det åpner med Henrik Rungs «Du skønne land med dal og bakker fagre», og innen av avslutter med C.E.F. Weyses «Altid freidig når du går» (som også er kjent for en nordmann), har de vært innom et hav av vakre, danske melodier, noen også i tysk språkdrakt. Og de fremfører alt med stor overbevisning.

Vuust har en god tone i saksofonen, og de fleste av sangene fremføres mer eller mindre rett fram, mens i de sangene hvor de gjør sangene litt jazzet, swinger det fint fra de to.

Boken inneholder tekster om historien av biskop Marianne Christiansen og museumsinspektør Elsemarie Dam-Jensen, mens Katrine Nyland Sørensen og Den Danske Salmeduo har skrevet liner notes og tekster til sangene. Det hele er blitt en fin bok for den som vil vite mer om denne spennende historien om Danmark, og musikken er hele veien smakfull og fin.

En perfekt plate å spille i julehøytiden, hvis man er ute etter julestemning, selv om musikken ikke har så mye med julen å gjøre. Og derfor lar vi denne anmeldelsen komme på julaften. Det føles på mange måter helt riktig, for du får ikke så mye mer høytid enn ved å lytte til dette albumet. God jul!

Jan Granlie

Christian Vuust (s, cl), Hans Esbjerg (p)

Skriv et svar