Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DEN DANSKE SALMEDUO

«Salmer til folket»
AERO MUSIC
ISBN 978-87-998445-1-7 (CD+BOK)

Jeg vet ikke om noen blant kristenfolket i Danmark har funnet ut at jeg trenger sårt til åndelig føde i form av en CD + bok med nytolkninger av 15 salmer, men en flott utformet «salmebok» lå plutselig en dag i postkassen.

Det er klarinettisten og saksofonisten Christian Vuust og pianisten Hans Esbjerg som tolker de 15 salmene, hvor nopen, så rart det enn kan høres, er velkjente selv for meg.

Boken er en flott utformet sak skrevet av biskop Henrik Wigh-Poulsen («Befrielsen fra os selv er en salme værd»), Kåre Gade («Fra Luther til jazzmusikken»), lektor i musikkhistorie Torkil Mølle («Var jeg ikke blevet teolog, så var jeg blevet musiker»), pluss informasjoner om de enkelte salmene skrevet av Mølle og salmeduoen.

Den danske salmeduo har siden 1996 gjort nytolkninger av danske salmer i et møte mellom dem og den nordiske folkemusikken. Hvor enkeltheten, den klassiske musikktradisjonen og den amerikanske jazztradisjonen har gått hånd i hånd. Dette er duoens sjette innspilling med dette stoffet, og det er lett å høre at dette er tro musikere som virkelig har gått inn is toffet og studert det. For musikken på platen er vakker og ettertenksom.

Og det er ikke de vanlige salmene man lærte på skolen som fyller mesteparten av dette albumet, men det er mulig de er vanlige i Danmark, men for en nordmann er mye ukjent stoff, som swinger upåklagelig gjennom de 15 sporene.

Mine favoritter, tror jeg må bli den fine «Fra himmelen højt kom budskap her», som er en litt funky og vampaktig salme som swinger fint, og «Nu fryde sig hver kristen mand», som nesten kunne vært gjort av Bill Evans i duo med en dyktig saksofonist.

Dette er en spennende plate, og ikke minst vakker bok, som man kan sette på når man føler man trenger litt åndelig påfyll. De to musikerne er utmerkede utøvere, og saksofon- og klarinettspillet til Vuust, holder svært høy standard, og designerne i Vinkdesign har gjort en strålende jobb.

Jan Granlie

Christian Voost (cl, bcl, ts, ss), Hans Esbjerg (p)

Skriv et svar