Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DETAIL

«First Detail»
RUNE GRAMMOFON RCD2166 / RLP3166

I 1982 var Frode Gjerstad et ukjent navn utenfor de aller innerste frijazz-sirkler. Men ei gruppe skulle åpne øynene for mange av oss for dette talentet fra Rogalands hovedstad. I 1981-82 slo han og hans gode venn fra Stavanger Eivin One Pedersen seg sammen med den ennå levende legenden John Stevens – en av de sentrale drivkreftene bak det banebrytende bandet Spontaneous Music Ensemble som han var med og etablerte i London i 1966.

På denne plata framstår Detail som en trio, men er kanskje bedre husket som den kvartetten som turnerte i Norge i mars 1982, med den sør-afrikanske bassisten Johnny Dyani. Etter å ha spilt på Moldejazz samme sommeren dro kvartetten i gang med en ny turne igjen på høsten. Men til denne turneens aller første konsert ved Henie-Onstad-senteret utenfor Oslo 2. oktober 1982, kom ikke Johnny Dyani fram i tide. Derfor ble det en trio som stilte seg opp denne dagen.

Konserten ble tapet av Gjerstad, og han har nå sittet på denne i over tretti år. Det er mange av oss som setter stor pris på at opptaket endelig er blitt tilgjengelig. For å forkare hvorfor dette ikke er blitt utgitt tidligere, viser Gjerstad til at det er mange følelser involvert. Etter turneen høsten 1982 forlot Eivin One Pedersen gruppa, mens Detail fortsatte som trio.

Etter å ha hørt på tapene igjen sist sommer, fant heldigvis Gjerstad ut at tiden var moden for å utgi materialet. Og vi sier tusen takk!

Førr ei plate! Her brenner det med full tenning fra første tak. Plata er satt sammen av tre spontant komponerte spor – talende nok nå i ettertid utstyrt med titler som «this is the», «first version» og «of detail». Men tro ikke at dette er kun et historisk dokument av interesse for de mest ihuga frijazzistene. Jeg er overveldet over friskt det lyder, selv om opptaket er over tretti år gammelt. Samspillet mellom Eivin One Pedersen og John Stevens er så fabulerende og vakkert at det er vondt å tenke på at dette er en av de få gangene det er mulig å høre dem sammen. Og med Frode Gjerstad i miksmasteren i tillegg, er det ikke rart musikken stråler.

Takk til Frode Gjerstad og takk til rune grammofon for å ha gjort dette tilgjengelig!

Tekst: Johan Hauknes

Frode Gjerstad (ts, ss, b-cl, fl)/Eivin One Pedersen (p, keyb)/John Stevens (dr)

Skriv et svar