Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«SoundScapes Festival #3»
FSR 07 | 2022

Festivalen «Soundscapes» ble den 1. og 2. oktober 2021, arrangert for tredje gang i det utmerkede lokalet «Schwere Reiter» i Munchen. Dette er det perfekte stedet for frittgående musikk, hvor både akustikken og arkitekturen er perfekt for frittgående musikk.

Midt i en ørliten «åpning» i pandemien, klarten man å samle 14 musikere fra ni forskjellige land hvor fokus var deres egen, musikalske fantasi. Festivalen ble startet som en konsertserie i Berlin i 2013. Deretter fikk konsertserien en form av festival, og i 2016 og 2018 ble festivalen arrangert i Helsinki i Finland. Initiativtageren var den legendariske, finske saksofonisten Harry Sjöström, som i mange år har vært bosatt i Berlin.

Hele konseptet var at publikum med åpne og nysgjerrige ører kan bevege seg rundt i et landskap av lyder. Man kan gå gjennom en sart sekvens med trombone og fiolin, som «omfavner» hverandre musikalsk. Man kan beundre små toner fra en gitar og et kvarttonetrekkspill, utvidet med myke elektroniske lyder. Man kan la seg rive med av nærheten som skapes av to trommer og en vibrafon. Eller man kan bli overrasket av et piano som danser fritt til flytende frekvenser fra forskjellige blåseinstrumenter.

Konseptet «SoundScapes» bygger på at alle musikerne er medvirkende på den første og siste delen av den to dager lange festivalen. Alle andre deler har line-ups fra duo til kvintett, håndplukket av Harri Sjöström og avtalt med musikerne. Det er bare én grense: hver konsert bør ikke vare lenger enn 15 minutter. Dette kan bli sett på som et grovt brudd på reglene for fri improvisasjon, men i dette tilfellet er det også et lykketreff! Det er ingen partier som ikke blir spennende, det er ingen soloistiske ego-tripper, ingen lange bass- eller trommesolier. Bare med et stort samhold og stor respekt kan en så tett, men åpen musikk skapes.

De opptakene som er samlet på denne dobbeltCDen viser hele veien et lydlandskap som Harri Sjöström og hans mange medmusikanter har skapt i løpet av disse to festivalkveldene.

Låtene – eller strekkene – har fått titlene «The Player is» fra del 1 til del 12, pluss åpnings- og avslutningssekvensene «SoundScapes». Og gjennom de to platene får vi et innblikk i en musikalsk verden som er fri og ytterst spennende. Man kan høre at de enkelte musikerne virkelig legger sin sjel i det som skal skapes av spontan fri improvisasjon, og selv om musikken blir skapt der og da, av musikere som, ikke nødvendigvis, kjenner hverandre altfor godt fra før, skapes det stor, spontan kunst i øyeblikket.

Av musikerne som medvirker i prosjektet er aldersspennet stort. Mange har allerede skapt seg et visst navn innenfor den internasjonale improvisasjonsmusikken, mens andre er relativt nye navn, i alle fall for oss. Og siden musikken er såpass forskjellig gjennom de 14 sporene og sekvensene, er det ingen grunn til å fremheve de enkelte, bare fastslå at det gjøres ogh skapes utmerket musikk gjennom disse to dagene i Munachen. Og det er en stor jobb Sjöström har gjort med denne festivalen. Og for hans, musikerne og prosjektets skyld, håper jeg det var kø mellom de enkelte sekvensene av publikum som ville oppleve ny musikk.

Jan Granlie

Harri Sjöström (ss, as), Matthias Bauer (b), Lawrence Casserley (signal prosessing instr.), Floros Floridis (bcl, cl), Emilio Gordoa (vib), Steve Heather (dr, perc), Wilbert De Joode (b), Kalle Kalima (g), Veli Kujala (1/4 tone acc), Libero Mureddu (p), Dag Magnus Narvesen (dr, perc), Giancarlo Schiaffini (tb), Sebastino Tramontana (tb), Philipp Wachsmann (vio, elec)

Skriv et svar