Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«The Polish Folk Explosion»
TASO MUSIC PRODUCTION TMP CD 507

Å høre på en plate med polsk folkemusikk kan ofte være en morsom øvelse. Den polske musikken relaterer seg mye mer til sydligere/østligere breddegrader enn man egentlig skulle tro. Her er det musikk man heller forbinder med Romania, ungarn og Romania, enn det nesten nordiske.

Men så er det heller ikke streit folkemusikk vi får servert. Riktignok er alle melodiene i en klar folkemusikktradisjon, med Kapela Resviana som grunnbase. Her møter vi to vokalister, fiolinister, en klarinettist, dulcimer og bratsj. Men det er gjestene som gjør denne innspillingen til en herlig fest!

På trombone møter vi Albert Mangelsdorff, på altsaksofon får vi høre Charlie Mariano, John Tchicai bidrar med flott sopran- og tenorsaksofonspill, Vitold Rek spiller bass og Gilbert Matthews spiller trommer.

Som de fleste jazzister har forstått, så er ikke dette en ny innspilling. Den er gjort i Performance Studios i Frankfurt i juli 2001, men låter like frist og vital i dag.

Det starter med Reks melodi «Basetta Resoviana» hvor Kapela Resoviana får boltre seg hemningsløst, sammen med noen av gjestene, og fortsetter med den fine balladen «Tell Me, My Boy – Duo», en duo mellom Rek og Mariano.

På «In The Old Town» får vi Kapela Resoviana igjen, sammen med Reks bass og Marianos saksofon. En slentrende og fin swinglåt, gjort av Vitold Rek.

«I Love You» er en spenstig og morsom sak, før vi får «Tell Me My Boy», som virkelig er jazz. Her får vi en fin duett mellom Albert Mangelsdorff og Charlie Mariano, før den sprelske «Oy-Ra-Da» overtar med fin vokal av Kasia Pikor.

Og slik fortsetter det gjennom 13 flotte låter. Alt er komponert av Vitold Rek, med unntak av den tradisjonelle «Polka Galopka Grodziska», vor bord-dulcimeren spiller en viktig rolle.

Favorittlåt? Kanskje den morsomme «Lo.Bo.Ga», med strålende sopransaksofonspill av Mariano og et morsomt bass-spill, eller den morsomme «Awakening», hvor gjestenes venstre frijazzfot får herje vilt.  Men hele plata er en fest man ikke vil sitte unngå å være med på.

En fest av en plate, som passer perfekt for venner av utradisjonelle taktarter og eksotiske melodilinjer.

Jan Granlie

Vitold Rek (b, v), Albert Mangelsdorrf (tb), Charlie Mariano (as), John Tchicai (ss, ts), Gilbert Matthews (dr), Kasia Pikor (v), Lukasz Plis (vio, v), Sebastian Karpiel-Bulecka (vio, v), Ruszard Bajor (cl, v), Marek Maja Labunowicz (dulc, viola), Edward Markocki (dulc), Jan Zolotenko (musikal conculant)

Skriv et svar