Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DIVERSE ARTISTER

«Hommage Á Eberhard Weber»
ECM 2463

Plateselskapet ECM har valgt å lage en Hommage til en av sine mest benyttede musikere, bassisten Eberhard Weber. Her har plateselskapet, sammen med SWR Big Band, tapet en hyllestkonsert til Weber fra Theaterhaud Stuttgart i januar i år, hvor man har samlet flere av de musikerne Weber har spilt med opp gjennom årene, bl.a. gitaristen Pat Metheny, vibrafonisten Gary Burton, trommeslageren Danny Gottlieb, engelskhorn-spilleren Paul McCandless og saksofonisten Jan Garbarek.

Weber ble rammet av hjerneslag i 2006, og har siden ikke vært i stand til å spille. Men før det gjorde han flere innspillinger med Gary Burton, Ralph Towner og Pat Metheny, ved siden av et samarbeid med Jan Garbarek som strekker seg fra 1973 og fram til han måtte slutte å spille.

Han gjorde flere plater på ECM i eget navn, pluss med bandet Colours. For kuriositeten kan det også nevnes at han også gjorde fire utgivelser sammen med vokalisten Kate Bush. Han var kanskje mest kjent for sin helt spesielle og egenartede basslyd, som kom fra sin egenutviklede bass, som han laget rundt 1970.

Denne hyllestplaten starter med Jan Garbarek og låta «Résumé Variations», hvor Garbarek improviserer over Eberhard Webers bass i opptak. Vi får åtte minutter med vakkert sopransaksofonspill, og en musikk som er veldig Jan Garbarek, og allerede her tar vi oss i å savne Webers helt spesielle basslyd i Garbareks kvartett.

Deretter får vi låta «Hommage» av Pat Metheny. Her har han brukt improvisasjoner av Weber som grunnlag for en over halv times låt, hvor Metheny er solist på gitar, Gary Burton på vibrafon, Scott Colley på bass, Danny Gotlieb på trommer og Weber fra tape. Og selv om det hele er basert på Webers improvisasjoner, kan man godt høre at Metheny har hatt en finger eller ti med i komponeringen. Dette er blitt en litt for lang hyllest, men Helge Sunde leder SWR Big Band med stor overbevisning gjennom alle 31 minuttene.

«Touch» er skrevet av Weber, og fremføres av SWR Big Band i et arrangement av Ralf Schmid. Vi får fine soloer ac Gary Burton på vibrafon og Ernst Hutter på euphonium, men jeg synes det skjer litt for lite til at låta får toppkarakter.

Webers «Maurizius» er neste ut, i et arrangement av Michael Gibbs. Her møter vi igjen Burton på vibrafon og den gamle Oregon-helt Paul McCandless på engelsk horn. Men også her daler interessen relativt fort. Det hele blir rett og slett for planlagt og det spruter ikke av hverken arrangementet eller framførelsen. Webers «Tübingen» med McCandless og Burton som solister er neste, og jeg kjenner nesten at jeg trekkes mot andre ting… Oppvask, støvsuging, rydding… selv om McCandless spiller fint engelsk horn, før de runder av hyllesten med Webers «Notes After An Evening» arrangert av Libor Sima og med Burton, McCandless og altsaksofonisten Klaus Graf som solister. En fin låt og en verdig avslutning, men også her tar jeg meg i å kjede meg. Det skjer rett og slett altfor lite, både blant solistene og SWR Big Band. Det er flott å lage en hyllestkonsert til Eberhard Weber, men med all den gode musikken han var med på i de årene han var aktiv, så kunne jeg godt ha tenkt meg mer livsgnist og energi blant musikerne. Det eneste som holder mål er egentlig bare førstelåta, hvor Jan Garbarek spiller nydelig over Webers bass.

Jan Granlie

Pat Metheny (g), Jan Garbarek (ss), Gary Burton (vib), Scott Colley (b), Danny Gotlieb (dr), Paul McCandless (eng.horm, ss), Klaus Graff (as), Ernst Hutter (euph), Michael Gibbs (arr, cond), Ralpf Schmid (arr), Rainer Tempel (arr), Libor Sima (arr), SWR Big Band, Helge Sunde (cond)

Skriv et svar