Vi snakker 1965. Trompeteren Don Cherry er en tur innom København, for å gjøre radioopptak med danske musikere. Dette er samme år som han gjorde «Complete Communion», en av hans mest spennende innspillinger.
På begynnelsen av 60-tallet hadde han etablert seg som en av freejazzens mest spennende trompetere, hvor han samarbeidet med musikere som Steve Lacy, Ornette Coleman, Paul Bley, John Coltrane, Charlie Haden, Archie Shepp, Albert Ayler og Ed Blackwell.
På slutten av 50-tallet startet den riktige «gullalderen» for København som et nordeuropeisk. I 1966 var Cherryofte i byen, hvor han spilte på Café Montmartre (Jazzhus Montmartre), og det er i Montmartre at disse fire sporene vi får på «Cherry Jam» er innspilt. Vinyl-EPen, utgitt på det London-baserte Gearbox Records, får Cherry selskap av fire lokale musikere som denne dagen fikk sin livs musikalske opplevelse. Trommeslager Simon Kopel hadde spilt på tre album med Krzysztof Komeda som en del av en pågående kvintett med Michal Urbaniak og Tomasz Stanko. Pianist Atli Bjørn og hans trio, spilte med Dexter Gordon på «Cry Me A River» (SteepleChase, 1978) og Bjørn var på den tiden en svært mye brukt musiker på de danske scener. Bassist Benny Nielsen hadde jobbet med Palle Mikkelborg og Sahib Shihab, men i likhet med tenorsaksofonisten Mogens Bollerup, var han ikke å høre så mye på plate. Bollerup kjenner man egentlig bare fra en tysk utgivelse, John Tchicai And Cadentia Nova Danicas «Afrodisiaca» (MPS Records, 1969), hvor han spilte slagverk på bensinkanne på ett spor.
De fire komposisjonene vi får på «Cherry Jam» er tre Cherry-originaler, åpningssporet «The Ambassador from Greenland», «Priceless» og «Nigeria», som han skrev sammen med Alvin Batiste, og en coverversjon av Richard Rodgers’ «You Took Advantage of Me» som ble skrevet i 1928.
Dette er en LP som kan betraktes som en EP, med fire spor, og som skal spilles på 45rpm. Den ble utgitt i forbindelse med «Record Store Day» i år, og har aldri tidligere vært utgitt (nå får jeg vel kjeft av kollega Hauknes, som helt sikkert har opptakene på en eller annen bootleg-utgivelse, men det får stå sin prøve).
Musikken er gjennomgående hard-bop, med alle musikerne i svært god form. Og åpningssporet, «The Ambassador from Greenland», kunne vært en standard og utgitt på for eksempel Blue Note. Cherrys solo er strålende, og bandet følger hans noe originale hard-bop-spill hele veien. Og når lyden er såpass god som her, så er i alle fall undertegnede mer enn fornøyd. Vi får en fin solo av Bollerup, som har mye Dexter Gordon i seg, selv om han ikke «henger» like mye på tonene som «Gordonsen fra Valby». Og kompet fungerer utmerket. Atli Bjørn avleverer en fin og kreativ solo, mens bass og trommer mest er der for å utfylle kvintetten, uten å sette store spor etter seg.
Andresporet er Richard Rogers’ «You Took Advantage of Me», en av Rogers fine komposisjoner, som her blir tolket på fremragende måte. Her markerer Bollerup seg med en strålende og tilbakelent solo, og Bjørns pianospill er ytterst coolt, før Cherry kommer inn og beviser at han også taklet denne musikken på utsøkt måte.
B-siden starter med Cherrys «Priceless», en låt hvor de fem kommuniserer perfekt. Et fint tema hvor Koppel riktig «fyrer den af» i bakgrunnen, før Cherry avleverer en solid solo som kontrasteres og nærmest går i ett med Kappels trommespill. Glitrende! Her får vi også et lengre innspill fra Bollerup, som er nydelig, og vi blir sittende å lure på hvorfor vi ikke har hørt mer fra denne fremragende tenorsaksofonisten. Men tankerekken blir avbrutt av Bjørn, som avleverer en solo som nesten kunne vært gjort av Thelonious Monk. Her får vi også en bass-solo fra Benny Nielsen, som fungerer fint i sammenhengen, uten at han briljerer som en Niels-Henning Ørsted Pedersen eller andre «hurtigløpere».
Så avrundes denne korte sessionen på under 35 minutter, med Cherry og Alvin Batistes «Nigeria», en deilig og typisk Cherry-låt fra hans tidlige karriere. Her får vi fine solier, særlig fra Bollerup, i en låt som «ruller» fin avgårde.
Dette er blitt en strålende plate fra en av våre trompetfavoritter, og jeg synes det er overraskende at de fire danske musikerne følger Cherry så til de grader godt gjennom alle de fire sporene. Fint ensemblespill, nydelige og kreative solier, og en plate som alle Cherry-fans bør ha i hyllene, og spille ofte!
Jan Granlie
Don Cherry (cor), Mogens Bollerup (ts), Atli Bjørn (p), Benny Nielsen (b), Simon Koppel (dr)