Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DORADO & AMATI SCHMITT

«Sinti du Monde»
STUNT STUCD 15162

I følge utgiverne av denne string swing-utgivelsen så får navnet, Dorado Schmitt, elskere av «gypsy jazz» opp av stolene.

Dorado Schmitt er født i 1957 i St-Avold, Lorraine. Han vokste opp med den tradisjonelle musikken i familien og har vært omgitt av musikere hele livet. Han begynte å spille gitar da han var syv år, og da han var 15-16 år, var det rock og pop som var hovedsjangeren, men faren proppet han hele tiden full med Django Reinhardt-musikk, og i 1978 danner han sin Dorado Trio.

I 1988 blir han utsatt for en alvorlig bilulykke og ligger i koma i 11 dager, men på grunn av sterkt vilje, så kommer han seg på beina igjen, og fortsetter å spille.

På «Sinti du Monde» spiller han både gitar og fiolin, samt at han synger. I tillegg har han med sin sønn, gitaristen Amati Schmitt, bassisten Xavier Nikq, og gitaristene Franco Rehstein og Esben Strandvig.

Innspillingen er gjort i Det Brunske Pakhus i Fredericia i februar i fjor, og man kan høre at de tre dagene i studio har vært noen fine dager.

Flere av låtene er skrevet av Dorado, og viser en strålende «Django»-gitarist. I tillegg får vi bl.a. den gamle sliteren «Stumpin’ At The Savoy», «After You’ve Gone» og Mayo Huberts swingende «Gloria Forever» i strålende versjoner.

Det som utmerker seg mest på platen, er at bandet ikke ligger så tett opp til Django Reinhardt som en dal av de andre som reiser rundt med denne musikken. I tillegg er de ikke opptatt av hele tiden skulle vise at de er verdens hurtigste gitarspillere. Her presenterer de musikken i ytterst friske omgivelser, og gjennomgående fungerer fellesskapet perfekt.

Ei hyggelig og fin plate med musikk man hører altfor lite på.

Bandet spiller på JazzCup i København i morgen, fredag 19. februar kl. 14:30.

Jan Granlie

Dorado Schmitt (g, vio, v), Amati Schmitt (g), Xavier Nikq (b), Franco Rehstein (g), Esben Strandvig (g)

Skriv et svar