Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DUKE ELLINGTON

«The Complete Newport 1956 Concert»
ESSENTIAL JAZZ CLASSICS EJC55687
(GJENUTGIVELSE)

Dette er virkelig en legendarisk innspilling med Duke Ellington og hans orkester. Ikke nok med at de starter med «Star Spangled Banner», men platen inneholder alt eksisterende materiale relatert til den meget berømte konsert på, på den tidens verdens ledende jazzfestival i Newport, den 7. juli 1956. Det er på denne konserten hvor saksofonisten Paul Gansalves spilte solo etter solo på «Diminuendo in Blue» og «Crescendo in Blue», som førte til et ekstatisk publikum og til og med politiutrykning! «Crescendo in Blue» forefinnes også på den originale LP «Ellington At Newport» (Columbia), mens resten av materialet på det albumet var gjort i studio to dager etter den vanvittige konserten på Newport.

På «The Complete Newport 1956 Concert» får vi servert hele den originale konserten, pluss hele studioinnspillingen. Som bonus får vi i tillegg servert enda en studiosession fra samme år, samt tre låter fra et radioopptak som ble innspilt live et par måneder tidligere.

Vi får servert flere av de låtene Ellington er kjent for, pluss en hel del annet snadder.

Vi får strålende versjoner av «Tea For Two», «Black And Tan Fantasy», «I Got It Bad (And That Ain’t Good)», Louis Belsons «Skin Deep», «Mood Indigo», «Sophisticated Lady», «Day In, Day Out» og selvsagt «Take The «A» Train» i strålende konsertopptak, med et band i storform. I tillegg får vi også «Festival Suite» i tre satser, både live og i studio. Og da de ender opp med «Stumpin’ At The Savoy», så er i alle fall denne skribenten mer enn fornøyd. Og når vi får «Diminuendo in Blue» og «Crescendo in Blue» i en versjon på 14 minutter og 46 sekunder med Paul Gonsalves i storform, så er det ikke annet å gjøre enn å bøye seg i den berømmelige hatten.

Hele veien får vi strålende soloer fra de fleste av bandmedlemmene, men det er ikke tvil om at det er Paul Gonsalves som går av med seieren denne regnfulle dagen på Newport. Den versjonen vi her får av «Diminuendo in Blue» og «Crescendo in Blue» burde bli tatt inn i læreverket på alle jazzutdanninger i verden. Makan til teorsaksofonspill!

Jan Granlie

Clark Terry (tp), Willie Cook (tp), Cat Anderson (tp), Ray Nance (tp), Quentin Jackson (tb), Britt Woodman (tb), John Sanders (tb), Jimmy Hamilton (cl, ts), Johnny Hodges (as), Russell Procope (as, cl), Paul Gonsalves (ts), Harry Carney (bs, cl, bcl) Duke Ellington (p), Jimmy Woode (b), Sam Woodyard (dr), Jimmy Grissom (v)

Skriv et svar