Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

E.S.T.

«Live in Gothenburg»
ACT 9046-2

Vi snakker den 10. oktober 2001 og Konserthuset i Gøteborg. Hele Sveriges jazzstolthet, Esbjörn Svensson Trio spiller på hjemmebane med trioens faste lydmann, Åke Linton bak spakene. Og det er klart at det blir en fantastisk konsert.

Og de starter der de, etter min mening var best, nemlig med «Dating» fra platen «From Gagarin’s Point of View». Og før de avslutter andreplaten med «Dodge The Dodo» fra «E.S.T. Live» fra 1995, har de vært gjennom en perlerad av låter fra deres 16 tidligere album, fordelt på 11 studioinnspillinger og fem live-album.

e.s.t. var et banebrytende jazzensemble i Skandinavia, som skapte en helt ny form for triojazz, og som klarte det kunststykke å trekke nye generasjoner inn i jazzens merkverdige verden.

Bandlederen, pianisten Fredrik «Esbjörn» Svensson, oppdaget jazzen og den klassiske musikken i ung alder, gjennom sin mor, som var klassisk pianist, og faren som var jazzentusiast. I tenårene ble han hektet på rock, og startet flere garasjebands, før han gikk tilbake til det klassiske og derfra til jazzen. Allerede tidlig spilte han sammen med trommeslageren Magnus Öström, og de spilte jevnlig både på den svenske og danske jazzscenen i ungdommen. I 1993 kom bassisten Dan Berglund inn i duoen, og e.s.t. ble født. De debuterte på plate i 1993 med innspillingen «When Everyone Has Gone» på Dragon, og derfra og til Esbjörn Svensson på tragisk måte druknet den 14. juni 2008, var dette en av de store suksesshstoriene i den europeiske jazzen.

Og nå har altså det tyske selskapet ACT, utgitt et dobbelt livealbum med trioen, mens trioen var på sitt beste. Og det er, selvsagt, ikke mye negativt man kan si om dette opptaket. Lyden fra Linton er, som alltid, perfekt. De tre musikerne kommuniserer nærmest perfekt, og det hele er en utrolig vakker seanse. Vi får låter som «Somewhere Else Before», tittelsporet på platen fra 2001, som kom ut på Columbia / Superstudio Gul, som et samlealbum, og som også forefinnes på «God Morning Susie Soho» på ACT i 2000, «The Rube Thing» fra «E.S.T. Live» fra 1995, tittelsporet på min favoritt fra diskografien «From Gagarin’s Popint of View» fra 1995 og «The Wraith», også fra «Good Morning Susie Soho».

CD2 åpner med «Providence» fra «Good Morning Susie Soho», før vi får servert tittelsporet på «Good Morning Susie Soho», «The Chapel» fra den fine «Gagarin»-plata, «Bowling» fsom forefinnes på DVDen «Live in Stockholm» fra 2003 og «The Second Page» fra «Winter in Venice» (1997), før de avrunbder konserten med «Dodge The Dodo».

Og gjennomgående låter dette friskt og fint, og veldig typisk e.s.t. De tre kommuniserer perfekt, som om de aldri har gjort noe annet enn å spille sammen (noe de nesten heller ikke har gjort). De kjenner hverandres styrker og svakheter, og søker seg mot det perfekte hele tiden.

Dette er blitt et verdig farvel med e.s.t., og to plater man vil plukke fram når det er behov for litt skandinaviske toner fra tre virkelige dyktige musikere som satte sine store og markante fotavtrykk på den skandinaviske og europeiske jazzen på 90-tallet.

Jan Granlie

Esbjörn Svensson (p), Dan Berglund (b), Magnus Öström (dr)

Skriv et svar