Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EIVIND AARSET | JAN BANG

«Snow Catches on her Eyelashes»
JAZZLAND 377 925 0

De to norske musikerne, gitaristen Eivind Aarset og Jan Bang på samples, programming og synthesizer, har i mange år samarbeidet, ikke minst i forbindelse med Punkt-festivalen i Kristiansand. De har også, på hver sin kant, vært noen av de mest benyttede musikerne innenfor den moderne electronicaen, hvor jazzen er et grunnelement.

Nå har de samlet opptak de har gjort sammen fra Punkt-festivalen til en helhetlig plate, eller nesten nærmere et verk. Vi får 10 «strekk» som tar lytteren med inn i deres særegne, musikalske verden, hvor musikken er med på å åpne opp nye landskaper for lytteren. Men de har ikke gjort dette alene. De har med seg, i forskjellige sekvenser, vokalisten Sidsel Endresen som her sampler vokalen nesten til det ugjenkjennelige, Erik Honoré på synthesizer, trompeteren Nils Petter Molvær som høres i bakgrunnen på andresporet «Asphalt Lake», pianisten Hilde Norbakken som spiller en viktig rolle i tredjesporet «Before the Wedding», bassisten Audun Erlien som bidrar på et par spor, og trommeslageren Anders Engen som medvirker på sjettesporet «The Witness». Nesten alle «medlemmer» av den store Punkt-familien.

De 10 «strekkene» vi får servert er hele veien svevende, slik vi ofte får det servert fra denne gjengen med musikere. Musikken er ettertenksom og nesten usigelig vakker der den tar oss med inn i de forskjellige landskapene de ønsker å vise oss.

Når man ser navnene på disse musikerne på et platecover, har man umiddelbart en idé om hva slags musikk vi får servert. Og heller ikke denne gangen blir vi lurt. Dette er Aarset og Bang-musikk slik vi nesten forlanger at den skal være. Mange vil kanskje forbinde musikken med ting man har hørt fra David Sylvian, som flere av disse musikerne har jobbet med, eller Brian Eno, som også har besøkt Punkt-festivalen. Det er musikk som «maler med forsiktige og brede strøk på et stort, hvitt lerrett», og det er musikk å drømme seg bort i. Hør for eksempel på den fine «Two Days in June», som er så vakker at det nesten blir for mye av det gode.

«Snow Catches on her Eyelashes» er ikke en plate som kommer til å toppe hitlistene i tiden framover. Men de som elsker denne musikken, slik Sylvian og Eno har gjort den tidligere, vil trykke musikken til sitt bryst og spille den til det ikke er laser igjen på platen. Det er hele veien balsam for sjelen, og selv om alt foregår i rolige former, blir det aldri ensformig. For disse to kunstnerne er i stand til å variere de enkle uttrykkene på en ytterst spennende måte, som fascinerer.

En deilig plate som får lytteren til å slappe av i en tid hvor farene truer fra alle kanter.

Jan Granlie

Eivind Aarset (g, b, elec), Jan Bang (samples, prog, synth, editing), Sidsel Endresen (v), Erik Honoré (synth), Nils Petter Molvær (tp), Hilde Norbakken (p), Anders Engen (cymbals, dr-prog), Audun Erlien (b)

Skriv et svar