Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EIVIND AUSTAD TRIO

«Northbound»
LOSEN RECORDS LOS-211-2

Den norske pianisten Eivind Austad kommer fra Bergen, og er utdannet ved den såkalte «jazzlinja» i Trondheim. Senere har han tatt en master ved uniiversitetet i hjembyen, og han har jobbet som freelance-musiker siden midten av 90-tallet, og han har spilt med de fleste jazzmusikerne som holder til i Bergensområdet siden da. Han debuterte med platen «Moving» i 2015, og «Northbound» er hans andre album med en usedvanlig samspilt trio, bestående av bergensbassisten Magne Thormodsæter og trondheims-trommeslageren Håkon Mjåset Johansen.

Den 26. og 27. april i 2018 okkuperte de Gunnar Sævigs sal på Grieg-akademiet i Bergen for å spille inn «Northbound», med sju låter av kapellmesteren, samt David Bowies «Space Oddity».

Og det er usedvanlig vakker og pådrivende musikk de tre serverer. Austad er en glimrende tekniker og lyriker med mange av de samme egenskapene som flere av sine kolleger innenfor den norske og skandinaviske jazzen, hvor det lyriske står i høgsetet. Derfor er det lett å sammenligne Austad-trioen med for eksempel svenske e.s.t. eller andre kolleger som legger seg mer eller mindre tett på det svenske forbildet.

Men jeg synes Austad & Co. klarer å styre unna de verste fallgrubene når det gjelder sammenligningen med e.s.t. Men ikke uten at de svenske heltene ligger og vaker i bakhodet gjennom hele platen. Forskjellen synes jeg først og fremst er de tres ønske om å lage sin egen musikk, og ikke legge seg altfor tett på de mange andre som befinner seg innenfor denne spesielle, skandinaviske delen av jazzen. Og kanskje den største grunnen til at de makter det, er Austads komposisjoner, som er som hentet ut fra den norske folkemusikken (platen er jo tross alt innspilt på GRIEG-akademiet). Og deres versjon av Bowies «Space Oddity» er nærmest et mesterverk i tolking av denne låten, som de fleste kan fra Bowies settliste.

Magne Thormodsæter er den perfekte bassisten i denne trioen. Han har en fin og syngende tone i bassen, som fungerer perfekt sammen med Austads piano. Og Mjåset Johansen må være en av de mest lydhøre trommeslagerne innenfor den skandinaviske jazzen. Særlig synes jeg det låter deilig når han spiller med visper.

Jeg synes rett og slett Eivind Austad & Co. Har laget et strålende album med «Northbaound». Hans komposisjoner er egentlig en sak for seg. Litt melankolske og usedvanlig vakre. Hør for eksempel på tredjesporet «Northbound» eller den deilge «Folk», og vdu vil umiddelbart løpe til nærmeste platepusher og skaffe deg platen.

Deilig!

Jan Granlie

Eivind Austad (p), Magne Thormodsæter (b), Håkon Mjåset Johansen (dr)

Skriv et svar