Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ELLEN ANDREA WANG

«Diving»
PROPELLER PRR105

Bassisten og vokalisten Ellen Andrea Wang er, uten tvil, Norges nye jazzdiva! Men hun vet det nok ikke selv enda. Hun kommer fra Hadeland, et sted på Norgeskartet hvor diva-betegnelsen er relativt ukjent.

For et par år siden fikk hun Oslo Jazzfestivals talentpris, og satte sammen denne trioen for «takk for prisen»-konserten året etter. Og det er to av de mest lydhøre og oppmerksomme norske musikerne, uansett sjanger, hun fikk med seg. Og nå har, selvsagt, dette prosjektet kommet med plate! Og det skal både Ellen Andrea Wang, plateselskapet Propeller og Oslo Jazzfestival ha stor takk for!

Det starter med «Air» en låt som godt kunne vært gjort av et band fra Cambridge-skolen på 70-tallet, og avstanden til for eksempel Soft Machine er ikke så stor, og fortsetter med «Brighter Day», som med noen blåsere hadde passet perfekt inn i Wangs andre prosjekt, Pixel. Her ligger to vokalstemmer oppå hverandre, og vi får et fint popaktig drag over musikken. Wang spiller råtøff bass på denne låta, og hennes to medmusikanter, pianisten Andreas Ulvo og trommeslageren Erland Dahlen legger et fint underlag for Wangs bass og vokal.

«Follow Me» er nok en låt som kunne vært gjort av Pixel, men tror faktisk den fungerer enda tøffere her, med Ulvo og Dahlen helt på tuppa. Wang synger klart og fint, og langt fra de mange «knirkepop»-variantene vi i dag hører rundt om i Norden.

«Fjorden Ferry» starter med en fantastisk fin bassgang, som sammen med Ulvos piano får oss til å spisse ørene. Dette glir over i ordløs sang som minner om en båttur på Sognefjorden på vei fra Flåm til Balestrand og Balejazz. Fjorden ligger stille, solen steker og bare lyden fra båtmotoren og måkene høres. Vakkert uten at det blir kjedelig ett sekund. Ulvo leverer et prima pianokor som er med på å løfte låta til store høyder.

Tittelsporet «Diving» er en kort, men forrykende bassolo fra Wang, som viser hvilken kapasitet hun er.

Og slik fortsetter det gjennom hele plata. Ellen Andrea Wang fremstår som en sterk stemme, både som bassist og vokalist. Og de to medmusikantene leverer varene på en skikkelig måte. Når Ulvo og Dahlen «trøkker» til, som i «Perfect Danger», framstår dette som noe av det friskeste man får innenfor jazzsjangeren nå om dagen.

Ellen Andrea Wang skriver den ene hitlåten etter den andre. Hun har en egen teft på å treffe oss i det glade hjørnet, og selv om spillet innimellom kan være melankolsk, får hun oss i godt humør. Hennes vokal er spennende og gledespredende, og hennes basspill blir bare bedre og bedre!

Ei fin plate fra en av Norges mest interessante musikere. Og for dere i resten av Norden: Følg med på hva denne dama foretar seg! Hun kommer til å nå langt!

Jan Granlie

Ellen Andrea Wang (b, v), Andreas Ulvo (p, rhodes, synth, casio keys, vib, backing vocals), Erland Dahlen (dr, perc, xylofon etc.), Mike Hartung (backing vocals), Hans Andreas Horntvedt (background vocals)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.