Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

DE WAAL + LJUNGGREN, KJÆRGAARD FEAT. ELITH «NULLE» NYKJÆR

«Handmade in Denmark»
EGEN LABEL

Klarinettisten Elith «Nulle» Nykjær er en institusjon i det danske jazzmiljøet. Han har de senere årene ledet sitt eget verdensorkester, samt at han har spilt i Fessors Big City Jazzband, Papa Bennys Jazzband, Gadedrengerne, Amok, Influenza og Ombibus for å nevne noe.

De tre andre musikerne i denne kvartetten er av den yngre generasjonen danske musikere, som man kan høre gjevnlig på de danske jazzklubbene.

Det er en strålende idé at de Waal, Ljunggren og Kjærgaard får med seg «Nulle» i et slikt prosjekt. Musikken ligger tett opp mot klubbkonseptet, og det hadde ikke fungert på langt nær like bra om man hadde hatt med en av de unge, friske saksofonistene til å spille klarinett på denne skiva. «Nulle» bidrag med en unik tradisjon og ekthet i uttrykket, som de andre henger seg på. Musikken blir hip, samtidig som det er noe rått og ekte i det hele.

De gjør noen originale «Nulle»-komposisjoner i tillegg til et par de Waal-låter, en ab Ljunggren og en av trompeteren Kasper Tranberg, før de avslutter med et Hans-Henrik Lay-potpuri. Og som tredjelåt, gjør de like godt Simon & Garfunkles «Sound of Silence», bare for å markere hvor skapet skal stå.

Dette er rett og slett blitt en usedvanlig sjarmerende plate. Kjærgaards keyboards, deWaals trommer og Ljunggrens banjo, tenorsaksofon og gitar fungerer rett og slett perfekt sammen med «Nulle»s klarinett.

En morsom detalj med innspillingen, er at alle coverne er håndtegnet, eller de er delvis håndtegnet. Tittelen på plata er håndtegnet av forskjellige personer som gjør platen personlig og original, akkurat som innholdet.

En hyggelig plate som man kan kose seg med lenge. Favoritt: Kasper Tranbergs fine «Christiania».

Jan Granlie

Emil de Waal (dr, music box, perc), Gustaf Ljunggren (bjo, ts, g), Søren Kjærgaard (keys), Elith «Nulle» Nykjær (cl)

Skriv et svar