Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ENRICO ZANISI

«Piano Tales»
CAMJAZZ CAMJ 7896-2

Den italienske pianisten Enrico Zanisi hørte jeg første gang solo på en festival på Sardinia i fjor sommer. Da steppet han inn, på kort varsel, som vikar for en annen musiker som hadde meldt sykdomsforfall. Og umiddelbart fattet jeg stor interesse for denne unge pianisten.

Han spilte også i bandet til saksofonisten Ivan Mazure.

Men det var først og fremt Zanisis soloavdeling som fasinerte. Han er en relativt ung pianist, som sitter på all mulig teknisk kunnskap, og som bruker den. Tross sin unge alder har han spilt med flere verdensnavn, så som Sheila Jordan, David Liebman, Andy Sheppard og alle de kjente italienerne.

I spillestil kan han minne litt om en annen italiensk pianofavoritt, nemlig Salvatore Bonafede, men mer på de andre platene han har gjort for CamJazz enn her, egentlig. Han forrige plate, «Keywords», er selvsagt anmeldt på salt-peanuts.eu, og anmeldelsen av den kan du lese på  https://salt-peanuts.eu/record/enrico-zanisi/. Det som er spesielt med en del av de italienske pianistene, er deres lidenskap i spillet, noe som kommer godt fram på soloinnspillingen «Piano Tales».

Vi får 11 komposisjoner, hvorav de fleste er gjort av Zanisi. I tillegg gjør han «Spring Can Really Hang You Up The Most» av Fran Landesman og Tommy Wolff og «O Du Mein Holder Abenstern», som er en klassiker udødeliggjort av Rickhard Wagner.

Mye av den musikken vi får servert er en slags utvidede etyder, hvor spillet i utgangspunktet befinner seg et stykke fra den jazzen vi er vant til å høre fra jazzpianister, men samtidig er han dyktig til å utvkle og utvide etydene til å bli en slags jazzmelodier som swinger. Dette gjelder så godt som alle hans egne komposisjoner, mens han i «Spring Can Really Hang You Up The Most» ligger tett opp til Bill Evans senere katalog. Og avslutningen med Wagners «O Du Mein Holder Abenstern» er nydelig.

Zanisi beviser med «Piano Tales» at han er en strålende pianist, og ikke minst tekniker. Han har en nesten vanvittig kontroll på det han holder på med, og hele tiden er det kreative løsninger han kommer opp med. Perfetto, som de sier i hans hjemland!

Jan Granlie

Enrico Zanisi (p)

Skriv et svar