Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

ERLEND SKOMSVOLL

«Leken/Playful»
JAZZLAND NO 23

«Et piano kan, blant mye annet, være et enmannsorkester. Jeg elsker å utforske mulighetene i det, noen ganger som et soloinstrument, ala en trompet eller saksofon», skriver pianisten Erlend Skomsvoll i åpningen av sine «line notes» til sin soloplate «Leken/Playful».

Skomsvoll er nok mest kjent for sitt arbeid som pianist og arrangør for enten større ensembler som Trondheim jazzorkester eller i kvartettformat med Come Shine. Men i tillegg til å være en strålende arrangør, komponist og ensemblepianist, er han også en glitrende god solopianist, hvor han med denne «leken» gjør 18 korte stykker for solopiano.

Og hele veien føler vi Skomsvolls lekenhet og ekstremt positive forhold til det gode Steinway-flygelet i Rainbow Studio i Oslo, hvor magikeren Jan Erik Kongshaug styrer spakene.

Alle «stykkene» er gjort av Skomsvoll, med unntak av «Skal ikke glemme/Won’t forget» som er hans tolkning av Bill Evans’ «Time Remembered» og «Alle de tinga/All those things» som er hans versjon av Jerome Kerns «All the things you are».

Og jeg føler, etter å ha lyttet gjennom platen en del ganger, at Skomsvoll står i en viss takknemlighetsgjeld til Bill Evans i måten han spiller piano på. Det er noe med akkordføringene og tilnærmingen som er veldig Evansk. Men der hvor Evans ofte blir litt innadvendt og melankolsk, går Skomsvoll andre veien. Man kan nærmest høre at Skomsvoll elsker det han holder på med, og at det blomstrer av spillet. Hør for eksempel på en av de mest ekspressive låtene på platen, fjerdesporet «Ælvesang 2/Riversong no.2». Fantastisk!

I de senere årene, er det Keith Jarrett som har utmerket seg mest med å gjøre soloinnspillinger på piano. Flere av disse, som «Facing You» (1971), «The Köln Concert» (1975), og, ikke minst den massive «Sun Bear Concerts» (1976), holder fremdeles mer enn godt nok. Men nå synes jeg kanskje Jarrett har fått en konkurrent i Skomsvoll. For på denne samlingen leker han seg så det er en fryd med flygelet i Rainbow studio, og det er rett og slett en perle av en plate fra start til mål.

Jan Granlie

Erlend Skomsvoll (p)

Skriv et svar