Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EVAN PARKER TRANCE MAP+

«Crepuscule In Nickelsdorf»
INTAKT RECORDS 329

Den britiske saksofonisten Evan Shaw Parker, er en av de virkelige sentrale musikerne innenfor det frittgående improvisasjonsmiljøet i Europa. Opprinnelig er han inspirert av altsaksofonisten Paul Desmond, selv om det ikke er så mye «desmonsk» i spillet hans nå om dagen. Han har utgitt et hundretalls plater i eget navn, pluss at han har samarbeidet med blant andre Derek Bailey, Han Bennink, Paul Bley, Anthony Braxton, Peter Brötzmann, Gavin Bryars, Borah Bergman (og da har vi bare vært gjennom samarbeidspartnerne hvor etternavnet begynner på b) og ei røys med andre innenfor den frittgående musikken.

For ikke lenge siden kom han med den utmerkede platen «Chiasm» sammen med den danske trioen Kinetics, bestående av pianisten Jacob Anderskov, bassisten Adam Pultz Melbye og trommeslageren Anders Westergaard, og anmeldelsen på salt-peanuts* kan du lese HER.

På sin nye innspilling går han en litt ennen vei, og samarbeider med Matthew Wright på turntables og live sampling, Adam Linson på bass, John Coxon på turntables og elektronikk og Ashley Wales på elektronikk, og vi får et helt annerledes lydbilde enn på for eksempel platen med Kinetics.

Her er det elektronikken som spiller hovedrollen, og de sju sporene, som er innspilt under festivalen Konfrontationen i Nickelsdorf i Østerrike den 22. juli 2017, er nok adskillig bedre å oppleve live enn på plate. Selv om man etter de første minuttene nærmest blir sugd inn i det elektroniske universet, hvor Parkers sopransaksofon integreres i de andres improvisasjoner på en fin måte.

For utrente ører, skal det nok mye til før man virkelig vil komme til å elske den musikken som strømmer ut av høgtalerne, men tar man seg god tid, setter seg rolig tilbake og lar musikken spre seg rundt i kropp og sjel, så åpner det seg nye landskaper som, i alle fall jeg, ikke har vært inne i så mange ganger  tidligere.

Nå er ikke Parker ukjent med å samarbeide med musikere innenfor det elektroniske musikkmiljøet. For noen år siden dukket han opp med noen plater på ECM-selskapet sammen med sitt elektro/akustiske ensemble, som var noe relativt nytt på det tyske selskapet. Og det er alltid en nytelse å høre Parker i nesten alle mulig sammenhenger, særlig når han går inn i sin verden av sirkelpust, som høres ut som kan vare evig.

De musikerne han omgir seg med på denne innspillingen, vet godt hva de holder på med når det gjelder det elektroniske landskapet. De skaper en fin enhet som Parker kan boltre seg over og i, og som gjør dette til en ytterst spennende reise inn i «cyber space» eller andre steder vi sjelden besøker.

Spennende, og ikke minst utfordrende!

Jan Granlie

Evan Parker (ss), Matthew Wright (turntables, live samp), Adam Linson (b), John Coxon (turntables og elec) Ashley Wales (elec)

Skriv et svar