Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EVE RISSER WHITE DESERT ORCHESTRA

«Les deux versants se regardent»
CLEAN FEED CF399CD

Under årets Tampere Jazz Happening i Finland, var den mest spennende, musikalske opplevelsen, det nye «store» bandet til den franske pianisten Eve Risser.

Vi kjenner henne kanskje best fra duoen Donkey Monkey, som gjorde en rekke besøk i Norden for noen år siden, eller fra noen av hennes strålende solokonserter, hvor særlig den hun gjorde på Kongsberg Jazzfestival for noen få år siden var fantastisk.

Etter tidligere å ha utgitt soloplaten «Des pas sur la neige» (Clean Feed), som ble anmeldt på salt-peanuts tidligere i år (https://salt-peanuts.eu/record/eve-risser/), har hun nå satt sammen et band bestående av en rekke franske pluss en norsk musiker, for å gjøre hennes komposisjoner.

Musikken er et resultat av Rissers besøk i Bryce Canyon i Utah, USA. De tusenvis av jordpyramidene man finner der, som når nesten opp til himmelen, virket på henne som et «enormt kor av sangere som var klare til messe med de mektigste sangene på jorden». Derfor bestemte hun at hennes store band, skulle utgjøre dette koret, og gjøre hennes låter inspirert av dette landskapet.

Orkesteret kan sammenlignes både med et storband og et kammerorkester, og instrumentsammensetningen gjør det til noe annet enn det meste man hører fra større jazzensembler i dag.

Låtene har fått titler etter steiner, eller steinformasjoner, og musikken er søkende og høres fritt improviserte ut, selv om det meste, med unntak av soliene, er nøye nedskrevet.

Og gjennom hele albumet får vi musikk som svinger mellom det kammermusikalske og den frittgående jazzen. Særlig fordi instrumentsammensetningen er original og helt særegen for dette ensemblet.

Og hele veien henger musikken sammen, som en suite. En suite som gjerne kan tilegnes den jorden vi er i ferd med å ødelegge. En suite som roper på at noe må gjøres for å hindre at jorden går under. En suite som handler om menneskene, naturen, fjellene, dyrene, skogene, havene, isen og selve livet.

Vi møter en gjeng musikere som går inn i musikken med et felles mål, og som følger Rissers henvisninger på en fremragende måte. På konsert er dette en opplevelse av de helt store, og selv om man opplever det på en annen måte på plate, så fungerer det perfekt.

Med «Les deux versants se regardent» har Eve Risser bevist at hun kan mye mer enn å lage morsom duomusikk med Donky Monkey, eller fantastiske solokonserter. «Les deux versants se regardent» er blitt et av årets absolutte musikalske høydepunter!

Jan Granlie

Eve Risser (p, prep p, v), Sylvaine Hélary (fl, afl, bfl, picc, v), Antonin-Tri Hoang (as, cl, bcl), Benjamin Dousteyssier (ts, bass-s), Sophie Bernado (bassoon, v), Eivind Lønning (tp, p-tp), Fidel Fourneyron (tb), Julien Desprez (g), Fanny Lasfarguez (b, v), Sylvain Darrifourcq (dr, perc)

Skriv et svar