Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

EVE RISSER

«Des pas sur la neige»
CLEAN FEED CF323CD

Den franske pianisten Eve Risser, kjenner man kanskje best fra duoen Donkey Monkey, som har gjestet Norden noen ganger. Under fjorårets Kongsberg Jazzfestival gjorde hun derimot et solosett på det man kaller «AvantHagen», en soloavdeling som var en av festivalens største musikalske opplevelser det året.

Nå får vi henne solo i et studioopptak fra Studio Jullaguet fra september 2013, og i coveret takker hun bl.a. Christian Wallumrød, Rio Grande, snøen i Dala-Floda og Paris for inspirasjon. At hun takker Wallumrød for inspirasjon er lett å høre i den musikken hun improviserer fram i de tre låtene, «Des pas sur la neige», «Das pas sur la ville» og «La neige sur la ville», tre låter med de samme ordene satt i forskjellig rekkefølge.

Det som fascinerer meg mest med Eve Risser og hennes pianospill, er hvordan hun nærmest ikler seg pianoet og gjør musikken og instrumentet nesten til sin egen kropp. Hun tar i bruk en rekke materialer som hun putter opp i pianoet, og utnytter alt som er der til det beste. Det virker som ikke en eneste tone blir lagt uten at hun kjenner det langt inn i sjela. Innimellom er musikken sår og vond, men så, plutselig, lyser det opp.

Å høre en solokonsert eller denne soloplata er en krevende øvelse. Ikke fordi musikken på noen måte byr meg i mot. Den krever bare så mye! Det kreves full konsentrasjon fra start til mål, og Risser inviterer deg ikke inn, hun presser deg inn i hennes lydunivers på en nesten brutal måte.

Men låner du ører til denne innspillingen, gjerne flere ganger, så kan jeg love deg at du kommer ut igjen som et litt annet menneske. Dette er kunst på høyt nivå, og musikk jeg kommer til å høre mye på, kanskje særlig når verden går meg litt imot.

Jan Granlie

Eve Risser (p)

Skriv et svar