Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FATDOG

«New Found Land»
RIVERBOAT RECORDS TUGCD1087

Av og til dukker det opp plater som både er usigelig bra og, ikke minst overraskende. En slik en er bandet FatDogs «New Found Land».

Under en festival på Kosterøyene på den svenske østkysten i 2011, spilte både det norske bandet Fattigfolket og folkemusikktrioen Doggerland. De bestemte der og da at på avslutningen på deres kveld på festivalen skulle de like godt spille sammen. Fattigfolket med Gunnar Halle på trompet, Hallvard Godal på saksofon, bassklarinett, og Putte Johander på bass, slo seg sammen med Richard Burgess på vokal, sitter, consertina og gitar, Patrik Wingård på klarinett og fløyte og Anders Ådin på hurdy-gurdy. I tillegg er alle med å synger.

Og man kan gjerne spørre seg om resultatet av en sånn miks ville være bra nok for å bli spredd ut til det platekjøpende publikum.

Men det er det i alle høyeste grad blitt. Fattigfolkets litt kjølige, improviserte jazz sammen med Doggerlands nære tilnærming både til nordisk folkemusikk og folkemusikken fra de britiske øyer.

Allerede fra starten med Jonas Åkerlunds «Jonas Slängpolska» er dette en innertier. Hovedvokalist Richard Burgess synger både på engelsk, som er hans morsmål, fransk – og til og med norsk, uten at man kan merke at fyren ikke kommer fra Gudbrandsdalen, Telemark eller «fjellstroka innaførr». Noen av låtene er laget av bandmedlemmene, i hovedsak Doggerland-medlemmene, mens resten er tradisjonelle folketoner. Og alt låter like fint.

Gunnar Halles litt kjølige, og veldig norske trompetspill skinner hele veien, klarinettene er med på å gjøre innspillingen til noe mer enn «jazzmusikere som vil lage noe morsomt med folkemusikk», og medlemmene i Doggerland er stødigheten selv på denne typen folkemusikk. På mange av låtene bruker man bassen og Putte Johanser som bærende element, noe som gjør plata original og spennende, og vital.

Musikken ligger i landskapet man finner hos en hel del svenske folkemusikkgrupper, eller canadiske La Buttine Souriante. For oss i Norge kan det innimellom være sammenlignbart med eldgammel Søyr, eller Majorsuen, men uansett er dette god musikk som fremføres med stor respekt for røttene. «New Found Land» er rett og slett blitt en godbit i platehøsten, og bør nytes av de fleste med sans for improvisert, moderne jazz- og folkemusikk.

Jan Granlie

Richard Burgess (v, cittern, concertina, g), Patrik Wingård (cl, fl, v), Gunnar Halle (tp, v), Hallvard Godal (s, bcl, v), Putte Johander (b, v), Anders Ådin (hurdy-gurdy, v)

Skriv et svar