Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FEM DRAGER

«Åtte Historier»
AMP MUSIC & RECORDS

Fem Drager er en trio som har delt musikken sin med publikum i de fleste deler av Norge de siste årene, og kommer nå med sin debutplate «Åtte Historier»! De tre musikerne, Andrea Opdal på vokal, Vetle Aakre Laupsa på bass og Olav Abildgaard på trommer, startet sitt samarbeid mens de studerte jazz i Stavanger, og har et jordnært triouttrykk, som minner oss om flere spennende triokonstellasjoner som har sett lyset i Norge de siste 10-15 årene.

På albumet får du servert originale komposisjoner av et lekent band, som strutter av selvtillit og relativt løs tilnærming til stoffet. Og jeg får en slags følelse av Esperanza Spalding (i våre første møter med henne) og den norske bassisten Ellen Andrea Wang når jeg hører platen. Innimellom ligner det på de to musikalsk, men mest fordi bassen og vokalen er såpass sentrale i uttrykket. Opdal har en fin og lys stemme, som blir det viktigste elementet på platen, og hennes stemme har stor rekkevidde, både når hun synger tekst og, ikke minst, når hun improviserer ordløst rundt melodiene. Bassist Aakre Laupstad er en dyktig bassist som har mye av teknikken inne, og som følger Opdal i alle hennes vokale «krumspring», samtidig som han avleverer noen fine solier. Og bakerst spiller Abildgaard løst og fint trommer, som følger de to andre på en fremragende og «løs» måte.

På grunn av den relativt «spinkle» besetningen, får vi et nakent og åpent musikalsk uttrykk, noe de tre musikerne vet å utnytte på en fin måte. Særlig synes jeg det kommer godt fram i de låtene som krever mer teknikk og friere tilnærming til stoffet, som for eksempel i den fine «Første varsel», hvor vi også får en kreativ og fin bass-solo, men også der hvor de slipper seg løs og virkelig lar kreativiteten flomme.

Fem Drager er en fin trio med tre musikere vi garantert vil høre mer om mi årene som kommer. Og jeg synes de ikke skal bli med denne første utgivelsen som trio, men at de følger triokonseptet videre, for dette kan bli et band det skal bli spennende og følge på festivaler og klubber i fremtiden.

Jan Granlie

Andrea Opdal (v), Vetle Aakre Laupsa (b), Olav Abildgaard (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.