Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FLAT EARTH SOCIETY

«Terms Of Em-barr-ass-ment»
IGLOO RECORDS IGL272

Det belgiske «storbandet» Flat Earth Society, er et av Europas mest originale store band. De har eksistert i en rekke år, og har gjort et godt utvalg av tøffe plater, hvor den seneste var del av en trippel-pakke sammen med blant annet bandet X-Leged Sally (også et ytterst spennende, belgisk band).

Flat Earth Society har tatt navnet etter organisasjonen med samme navn, som har som utgangspunkt og ideal at jorda er flat. De er faktisk relativt store (organisasjonen) i USA, hvor alt ser ut til å være mulig. Jeg har en mistanke om at bandet fra klosterøl-landet har tatt navnet som slags ironisk kommentar til den amerikanske organisasjonen, og ikke som en hyllest.

De har gjort en rekke spennende skiver opp gjennom årene, blant annet en hyllest til Louis Armstrong, hvor de gjør en rekke kjente Armstronglåter på sin helt særegne måte.

På «Terms Of Em-barr-ass-ment» er det salige Frank Zappa som får «gjennomgå». Og under saksofonisten Peter Vermeersh ledelse tar de oss med på et dypdykk i Zappas musikk, innspilt live på forskjellige klubber i Belgia og Nederland.

Det starter med Vermeersh låt «Me standard, you poor», som gir den perfekte inngang til Zappas univers. Deretter får vi Zappas «Random riffs» i en flott versjon, før vi får «Take your clothes off when you dance» med en slags ironisk vokal (som ligger milevis fra Zappa sjøl). Men det passer perfekt inn her. Og det hele er fryktelig morsomt, og bandet spiller såpass bra at jeg er sikker på at gamle Zappa nikker anerkjennende fra sin plass der oppe eller der nede.

Deretter får vi gitaristen Pierre Vervloesems «Abracadabra», en låt helt i Zappas ånd, som både er kompleks rytmisk og som swinger slik Zappas musikk ofte gjorde. Zappas «Solitude» følger, med mer vokal, og det hele er ytterst sjarmerende. Man kan ane Zappas ironi hele veien, og det store bandet tilfører et spennende lydbilde som Zappa, og alle hans blodfans vil elske.

Så får vi Vermeerch «Ahmad & Juan» som tar oss videre inn i Zappas univers. Men her tar man det ned, og det hele blir litt for «vanlig» storband til at den utmerker seg. I starten nærmer seg mer Duke Ellington enn Zappa, men etter hvert nærmer man seg Zappas univers mer og mer.

Så går man inn for landing med Zappas «City of tiny lites», en strålende og tøff rocka storbandlåt, hvor hele bandet både spiller fritt og i strigt ensemblespill, som var de hyret av James Brown.

Solistprestasjonene er hele veien strålende. Vokalen til Mauro Pawlowski ligger litt unna Zappa, men den er sjarmerende og morsom på sin måte. Man kan hele veien høre at dette er en gjeng musikere som koser seg på jobb. I dette bandet tror jeg ikke det er lov å ha en «vanlig dag på kontoret». Her gir man jernet fra start til mål hver eneste dag, og de koser seg hele veien. Musikken er uhøytidelig, men fremført på en meget profesjonell måte, for man leker jo ikke med salige Zappa!

Underteksten på innspillingen er «Homage to Zappa or not, he’s dead anyway», noe som forteller mye om bandets distanse, samtidig som de behandler Zappas musikk akkurat slik de vil. Og det synes jeg de gjør på en fremragende måte på denne innspillingen.

Jeg har en rekke plater med dette storbandet i hylla, og denne kan regnes blant de aller beste de har gjort.

Dette er en strålende hyllest til Frank Zappas musikk, og hele veien oppdager man nye elementer i musikken, særlig hva som skjer bak solistene. Og når alle blåserne virkelig «kliner til», så skal det mye til for å overgå denne gjengen.

Nå vet jeg at for eksempel i Umeå Jazzfestival i Sverige sitter det enkelte i ledelsen med relativt sterke bindinger til Frank Zappa og hans musikk. Da er det kanskje på sin plass at de booker denne gjengen til festivalen? Jeg tror de ville gjort megasuksess der oppe i det kalde nord.

Anbefales!

Jan Granlie

Pierre Vervloesem (g), Kristof Roseeuw (b), Peter Vandenberghe (p, keys), Teun Verbruggen (dr), Peter Vermeersh (bcl), Tom Wouters (bcl, vib), Benjamin Boutreur (as), Michel Mast ts), Bruno Vansina (bs, fl), Berlinde Deman (tuba, v), Luc Van Lieshout (tp), Bart Maris (tp), Stefaan Blancke (tb), Marc Meeuwissen (tb), gjester: Mauro Pawlowski (g, v), Peter Verdonck (bs), Gregory Van Seghbroeck (euph) Sam Vloemans (tp) 

Skriv et svar