Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FONNESBÆK

«Where we belong»
PROPHONE PCD 159

Den danske bassisten Thomas Fonnesbæk blir regnet som den nye Niels Henning Ørsted Pedersen I hjemlandet. Vi har hørt ham i flere gode konstellasjoner, bl.a. sammen med pianisten Christian Sands og Alex Riel, pluss i duo med vokalisten Sinne Eeg. Nå er han ute med sin plate «Where we belong» sammen med pianisten Lars Jansson og trommeslageren Paul Svanberg.

Selv sier Fonnesbæk at dette er musikk hvor noe er hans originale komposisjoner, noe er skapt der og da, mens andre låter igjen er standardkomposisjoner, skapt i en live-situasjon i studioet i Gøteborg.

Det starter med noen Fonnesbæk-originaler, med «Norrland» som første låt ut. Og derfra og inn er dette en triumfferd i tett og fin triojazz. Noe minner nesten mistenkelig om ting vi hørte med NHØP, særlig der hvor Fonnesbæk tar føringen. Men med en pianist som Lars Jansson med på laget, vet vi at vi også får vakkert pianospill.

Fonnesbæks låter ligger godt inne i bop-landskapet, sammen med standarder som Victor Youngs «Beautiful Love» og Jule Stynes «Just In Time». De låtene de har laget i fellesskap får en litt mer moderne stilretning, og særlig «No Gluten, please!», som er en vakker ballade, får denne løsere og mer avslappede stil.

I Carl Nielsens danske folkemelodi «Solen er så rød mor», kommer NHØP virkelig fram i lysetr, mest på grunn av Fonnesbæks melodispill. Dette er en utrolig vakker ballade, som mer enn gjerne kunne vært Danmarks nasjonalsang, og her bidrar også Jansson med strålende spill.

Sistesporet, Jule Stynes «Just In time» er som å høre Bill Evans trioen på sitt aller beste, med strålende spill av Jansson (som vanlig).

Hele innspillingen er vakkert gjennomført, lyden er bra og de tre musikerne gjør en strålende innsats. Det eneste man kanskje kan si noe negativt om er coverillustrasjonen, som jeg ikke synes fungerer.

Vedlagte video av låten «Beginners Blues» er dessverre ikke med på platen, så vi kaller det rett og slett et bonusspor…

Jan Granlie

Thomas Fonnesbæk (b), Lars Jansson (p), Paul Svanberg (dr)

 

Skriv et svar