Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRED FRITH | HANS KOCH

«You Are Here»
INTAKT RECORDS INTAKT CD 286

Gitaristen Fred Frith er en musiker vi har stor sans for her på salt-peanuts.eu. Saksofonisten og klarinettisten Hans Koch er det derimot sjeldnere vi nevner på vår web. Og det selv om han i hjemlandet, Sveits, er en av de ledende musikerne innenfor den frie jazzen og improvisasjonsmusikken. Han opererer like mye innenfor den klassiske musikken som innenfor jazzen, og bakgrunnen fra en klassisk utdannelse, har gjort han til et relativt stort navn. Siden 90-tallet har han arbeidet mye med elektronikk som en tilleggsfunksjon til saksofonene og klarinettene, og en benytter seg ofte av samlinger og laptop. Som saksofonist og klarinettist arbeider han alltid med sitt helt eget språk og lyd, som gjør han til en helt egen stemme i musikken.

Fred Frith kjenner vi fra avantgarde-grupper som Henry Cow og Art Bears fra «gamle dager». Senere har vi hørt han sammen ed Robert Wyatt, Brian Eno, Lars Hollmer, The Residents, Lol Coxhill, John Zorn, Bill Laswell, Derek Bailey og Lotte Anker, for å nevne noen få av de han har spilt med.

På «You Are Here» får vi sju fritt improviserte strekk, hvor man spesielt legger merke til Kochs utrolige saksofoner og bassklarinett. Det blir i stor grad han som legger føringene på platen, mens Frith er med på å støtte opp om hans ideer og improvisasjoner, samt «sparke han bak» der det trengs for å få musikken framover.

Og setter man seg ned i fred og ro, med denne innspillingen, så vil en rekke spennende, musikalske veier åpne seg. Noe høres nesten ut som kirkemusikk, mens andre ting nærmer seg faretruende samtidsmusikkens irrganger. Men hele veien er det ytterst fascinerende, og lukker man øynene mens man hører, så er det bare ens egen fantasi som begrenser hva denne musikken gir av opplevelser.

En spennende plate, som man skal høre alene. Dette er ikke noe man setter på når grillen varmes opp og vårens første bayere sprettes. Dette er musikk for intern meditasjon, og dermed også temmelig innadvendt.

Jan Granlie

Fred Frith (g, div. perc), Hans Koch (bcl, ss, ts, spytt)

Skriv et svar