Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FREDRIK LUNDIN

«5 Go Adventuring Again»
STUNT RECORDS STUCD 17162

Den danske saksofonisten Fredrik Lundin, har i mange år vært en markant stemme i det danske jazzmiljøet, og har siden 1986, kommet med flere fine plateinnspillinger.

Han er født i Helsingør i 1963, og har vært aktiv på den københavnske jazzscenen siden tidlig på 80-tallet. De senere årene har han spilt mye med vokalisten Trinelise Væring, men har har også spilt med musikere som Jan Kaspersen, Bo Stief, Jonas Johansen, Carsten Dahl og Stefan Pasborg, for å nevne noen.

Hans innspilling, «Belly Up» fra 2004, med bandet Fredrik Lundin Overdrive, og deres hyllest til Leadbelly, ble kanskje den innspillingen som gjorde han kjent utenfor Danmark.

Nå er han ute med et nytt prosjekt, hvor musikken er hans egen, og vi møter han sammen med et band bestående av den polske (og Danmarksboende) trompeteren Tomasz Dabrowski, den svenske (også Danmarksbosatte) trombonisten Peter Hängsel, Joel Illerhag på bazantar, en femstrengs bass, trommeslageren Anders Provis og med Jesper Løvdal som gjest på kontrabassklarinett.

Helt fra start oppdager man at dette er komponert musikk, men med åpninger for improvisasjon fra de fleste musikerne. Og spesielt merker vi oss Dobrowskis fine trompetspill, som er klar og litt «tørr» og temmelig klassisk. Og klassisk er et ord som ofte dukker opp når man lytter på denne platen. Mye av det komponerte kan nærmest plasseres i kategorien «kirkemusikk tilsatt jazz». Særlig andresporet «Crumbling Castles» og tredjesporet «Wondering», hvor blåserarrangementet er «kirkelig».

Men platen er ingen plate som trenger å nytes i de mer «høytidelige settinger». Innimellom låter dette så tøft som slik musikk skal låte. I fjerdesporet, «Dodging Bullets», legger man merke til Illerhags fine bassåpning før resten av bandet kommer inn med fint spill.

Og slik endrer platen seg hele veien. Den inneholder mange «strekk» som er deilige å bare sette seg rolig tilbake og nyte, mens i andre partier blir man sittende ytterst på stolen for å følge med i detaljene.

Hvis man absolutt skal komme med en innvending, vil jeg si at nesten alle låtene/komposisjonene er litt for like i sin oppbygging. De starter «nedpå», og ofte litt høytidsstemt og «kirkelig», og utviklet seg derfra til heftige jazz.

Alle musikerne leverer en glitrende jobb, både i ensemblespillet og i soliene. Her er det musikere som innehar både teknisk kompetanse og «fingerspitzgefuhl» til å gjøre denne innspillingen til en spennende og svært interessant stund.

Jan Granlie

Fredrik Lundin (ts, mezzoss, bs), Tomasz Dabrowski (tp), Petter Hängsel (tb, synth), Joel Illerhag (b), Anders Provis (dr, perc, pads), Jesper Løvdal (cbcl)

Skriv et svar