Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRIENDS & NEIGHBORS

«Who’s Next?»
CLEAN FEED CF498CD

Den norske kvintetten Friends & Neighbors har eksistert i noen år, og består av noen av de mest aktive, relativt unge musikerne som har dukket opp i forskjellige spennende sammensetninger de senere årene. Saksofonisten og bassklarinettisten André Roligheten har lenge vært en viktig brikke i flere band, gjerne sammen med trommeslageren Gard Nilssen (som i Nilssens Acoustic Unity Trio) og i duoen Albatrosh med pianisten Eyolf Dahle.

Trompeteren Thomas Johansson finner vi blant annet i den hardtslående kvartetten Cortex, All Included, i Paal Nilssen Love Large Unit og i Sheen Jazzorkester, mens pianisten Oscar Grönberg er med i blant annet Hanna Paulsberg Concept og en rekke andre konstellasjoner med base i Trondheim. Bassisten Jon Rune Strøm spiller mye med Paal Nilssen-Love og i egne prosjekter, mens trommeslageren Tollef Østvang er aktiv på freejazz-scenen over hele verden, blant annet i All Included, Universal Indians og The Way Ahead.

«Who’s Next?» er en innspilling som føyer seg godt inn både blant bandets tre tidligere utgivelser («What’s Wrong?» – 2016, «Hymn For A Hungry Nation» – 2014, og «No Beat Policy» – 2011), og en rekke andre bandkonstellasjoner disse musikerne er involvert i, enten på fast basis eller som i en rekke «ad hoc»-prosjekter. Låtene er skrevet av Roligheten, Strøm og Grönberg, og selv om man kan ane forskjeller i «skrivemåten» føyer de seg godt inn i en helhet som fascinerer.

Det starter relativt rolig, med Rolighetens «Influx», men allerede i andresporet, Strøms «WLB» er vi akkurat der vi forventer å møte dette bandet. Her møter vi musikernes inspirasjoner fra Ornette Colemans senere band og det meste innenfor den frittgående jazzscenen etter det. Jeg tenker også på samarbeidet mellom John Carter og Bobby Bradford når jeg hører bandet, og det er mye som gjerne kunne vært gjort av et av de andre prosjektene Strøm eller noen av de andre musikerne har vært involvert i de senere årene, men det er den klare basisen fra Ornette Colemans musikk som er selve grunnelementet i det som fremføres.

Og slik fortsetter det gjennom alle de åtte sporene. Det som gjør denne platen spennende, er i første rekke samspillet mellom de fem musikerne, som nesten er sømløs. Samtidig blir jeg like fascinert hver gang jeg hører disse musikerne og deres kreativitet og spilleglede. Hør bare på samspillet mellom Roligheten og Johansson. Man kan virkelig lure på hva de hadde i morsmelka i Grenlands-området da disse musikerne vokste opp! Og Grönbergs pianospill er overraskende moderne. Han har de senere årene vokst til å bli en kameleon innenfor den norske jazzen og en musiker du nesten kan sette inn i hvilket som helst prosjekt, og han leverer strålende spill. Og bak regjerer både Strøm og Østvang med råtøft spill fra begge. Strøm med stødig og flott ensemblespill og Østvang med et pågående trøkk i svingene som oppmuntrer resten av bandet til å yte max. Og der de slipper «løs» som solister «svir det i veggene» av energi. Men spesielt spennende synes jeg trompetspillet til Johansson er. Hans skarpe tone i soliene er helt egenartede for han, og blir ofte en kontrast til Rolighetens mer ettertenksomme saksofonspill.

Bandet stiller spørsmålet «What’s Next?» i tittelen på platen. Mye får vi svar på på platen, men den gjør meg bare enda mer spent på hva de kommer opp med ved neste korsveg. På coveret er det avbildet en blå telefon (av gamletypen) på framsiden, og inni er det en enda eldre utgave av kommunikasjonsfenomenet som ble oppfunnet av Alexander Graham Bell. Så da er det bare å vente på telefonoppringning når neste plate eller konsert i nabolaget er på beddingen. Det er faktisk noe man bør glede seg til.

Jan Granlie

André Roligheten (ts, bcl), Thomas Johansson (tp), Orcar Grönberg (p), Jon Rune Strøm (b), Tollef Østvang (dr)

Skriv et svar