Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

FRODE GJERSTAD TRIO

«Miyazaki»
FMR CD386-0115

Stavanger-saksofonisten Frode Gjerstad er et ikon og en mentor for den norske frijazzscenen. Helt siden han kom på banen med bandet Ida Lupino på 70-tallet (med Eivin One Pedersen (acc), Bruno Råberg (b) og Leffe Fredriksson (dr) har han sittet i førersetet, og må regnes som årsaken til at det improviserte musikkmiljøet i oljebyen har vært det ledende i landet i lang tid. Deretter fulgte samarbeid med den britiske trommeslageren John Stevens i trioen Detail (med One Pedersen på accordeon), og i mars 1982 gjorde de turné i Norge med den sør-afrikanske bassisten Johnny Dyani. Og derfra og fram til i dag, har Gjerstad vært en ekte og dønn ærlig talsperson for den ærlige og improviserte musikken.

Han har et utall plateinnspillinger på CVen, både med sin egen trio og med en rekke andre interessante sammensetninger – fra det litt større bandet, Circulasione Totale Orchestra og ned til soloer og duoer.

På «Miyazaki», som er innspilt den 21. mai 2014 i Miyazaki i Japan, møter vi den energiske saksofonisten sammen med bassisten Jon Rune Strøm og trommeslageren Paal Bilssen-Love i tre fritt improviserte strekk.

Det jeg synes er spesielt med denne trioen, er den enorme vitaliteten og energien de utstråler nesten uansett når og hvor du hører dem. De tre musikerne kjenner hverandre svært godt etter et utall konserter og plateinnspillinger, og vet hvor den enkelte vil, når han svinger brått ut til venstre for å bringe musikken inn på et nytt spor.

De tre gir hverandre god plass å boltre seg på, og musikken blir på mange måter nesten magisk innimellom.

En fin ad hoc-innspilling, som viser spennvidden i de tre sine musikalske tilnærmingsmåter. Og jeg må innrømme at bass-spillet til Jon Rune Strøm fascinerer meg bare mer og mer.

Jan Granlie

Frode Gjerstad (as, cl), Jon Rune Strøm (b), Paal Nilssen-Love (dr)

Skriv et svar