Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GINE GAUSTAD ANDERSSEN

«Heim»
LOSEN LOS 165-2

Vokalisten Gine Gaustad Anderssen kommer fra Sunnmøre på Nord-Vestlandet av Norge. Hun har studert musikk hos bassisten Anders Jormin i Gøteborg, hvor hun også har spillt inn denne platen, sammen med både norske og svenske musikere. Tidligere har hun gjort en innspilling med den estiske gitaristen Jaak Sooäär og den tyske saksofonisten Daniel Erdmann, og allerede på åpningssporet får hun selskap av trompeteren Arve Henriksen, som sammen med blant annet Gines vokal og piano skaper en forventet stemning for resten av albumet.

Stemmen til Gine ligger oftest i de høyere luftlagene, nesten som hos Björk, og der hvor du finner en del av de «unge» vokalistene som er i ferd med å overta jazzscenen nå om dagen, men jeg har litt problemer med å få med meg hva hun egentlig synger innimellom. Men hennes stemme er utvilsomt original, og er av den typen vokal som kryper inn i kroppen og roter rundt. Stemmen blir litt «ungpikeaktig», men det gjør ingenting. I tillegg blir litt av tekstfremførelsen litt «teatralsk» på noen låter, som i tredjesporet «Til deg».

Anderssen skal absolutt ha ekstrapoeng for at hun synger på dialekt. Og det viser seg at den sunnmørske dialekten passer godt som sangspråk. Og som i fjerdesporet, den nydelige «Trøyst», kombinerer hun det sunnmørske med det engelske, noe som fungerer godt.

Sammen med forskjellige medmusikanter, gir hun oss fine stemninger. De fleste låtene, med et par unntak, synges på norsk, og jeg hadde ikke hatt noe imot om tekstene hadde vært gjengitt i coveret, så det hadde vært enklere å få et nærmere forhold til hva Anderssen synger.

Medmusikantene gjør gjennomgående en god jobb, og vi merker oss spesielt de tre låtene hvor saksofonisten Thomas Gustafsson bidrar.

Men bortsett fra at jeg har litt problemer med å få med meg noen av tekstene, som er skrevet av Anderssen, med unntak av låta «I dine skap» som er skrevet av Kari Bremnes, så er dette blitt en nydelig plate. Musikerne har forstått hvor Anderssen vil med disse låtene, som hun har skrevet flesteparten av dem selv, med unntak av femtesporet «Veslegut (Chicelin de Bachin)», som er gjort av Astor Piazzolla, og selv om jeg gjerne kunne tenkt meg å høre Henriksen på flere spor, så fungerer det fint hele veien.

Jan Granlie

Gine Gaustad Anderssen (v, p), Carl Emil Svensson (g), Fredrik Nilsson (b), Johannes Lundberg (b), Hermund Nygård (dr, perc), Martin Öhman (dr, perc), Arve Henriksen (tp), Thomas Gustafsson (s)

Skriv et svar