Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GIOCOMO PAPETTI

«Small Choices»
AUT RECORDS AUT055

Det begynner å bli en stund siden vi på salt peanuts* har vært innom den italienske jazzscenen. Men så var vi plutselig der igjen. Riktignok med to musikere som oppholder seg i Italia til daglig, pluss en som vi stadig møter på den københavnske jazzscenen, men som er italiener så god som noen.

Klarinettisten Gabriele Rubino er født i 1985, og har utdanning fra konservatoriet i Brescia, hvor han studerte klassisk klarinettspill. Kapellmesteren og bassisten Giacomo Papetti er født året før, og har også studert i Brescia, mens pianisten Emanuelle Maniscalco er eldstemann, og født i 1983. Han er ofte å høre sammen med gitaristen Mark Solborg og saksofonisten og klarinettisten Francesco Bigoni på Mandagsklubben, Klub Primi og i Koncertkirken i København, hvor han har bodd noen år.

På «Small Choices» får vi servert hele 14 komposisjoner, noen gjort av Papetti, noen kollektivt improvisert fram, og en del låter som enten befinner seg innenfor «underholdningsmusikken» eller det mer klassiske, så som Alfredo Casellas «Berceuse Triste», Aaron Copelands «Passacaglia» og «Piano B / Soft And Languid», György Ligetis «In Search» fra hans Musica Ricercata» og Dimitri Shostakovich’ «Awake / Afraid / Largamente» fra 1. satrsen av hans «Symphony nr. 5».

Og hele veien er dette veldig, veldig italiensk. Jeg kan ikke tenke meg noen musikere fra noe annet land som spiller musikk som dette. Klarinetten er et velbrukt instrument i jazzen i landet, og å gjøre musikk som originalt befinner seg godt i utkanten av jazzen, og gjøre den til bandets egen, er originalt og fint. Jeg vet ikke om det var klarinettisten og saksofonisten Gianluigi Trovesi som begynte med dette i Italia, men han har i alle fall gjort denne sjangeren til en spesielitet, både i små og større sammenhenger. Og de små sammenhengene jeg har hørt Trovesi, får meg til å tenke på den musikken disse tre musikerne fremfører på denne utgivelsen.

Og alle tre musikerne fungerer i et ørlite kollektiv på innspillingen. De har en felles forståelse for hvordan resultatet skal bli, og leverer fine bidrag til helheten alle tre, og selv om bassisten er kapellmester og den som står «ansvarlig» for resultatet, kunne det like godt vært en plate utgitt med alle tre navnene øverst på coveret.

En fin plate som får oss til å lengte tilbake til noen av de små og deilige jazzfestivalene i Italia.

Jan Granlie

Gabriele Rubino (cl, bcl), Emanuele Maniscalco (p, synth), Giacomo Papetti (b)

Skriv et svar