Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GISLE TORVIK / HARDANGER STORBAND

«Kryssande»
NORDCD 1453

Gisle Torvik fra Tørvikbygd i Hardanger er en grepa gitarist! I alle fall hvis man, som denne anmelderen har kommet seilende inn i jazzen fra rocken via den glade fusionperioden på 70- og 80-tallet. En av mine favorittgitarister fra den tiden er Pat Metheny. Jeg innbiller at han kommer høyt opp på favorittlista til Torvik også.

I 2013 kom Gisle Torvik ut med albumet «Tranquil Fjords», som fikk strålende kritikker i inn- og utland. Nå har han gitt ut albumet «Kryssande» sammen med Hardanger storband. Dette er et storband hovedsakelig med amatørmusikere, der de fleste kommer fra Jondal og Kvam i Hardanger. Bandet ble startet i 1987 av trompetisten Arild B. Nielsen, som fremdeles er storbandets musikalske leder.

Albumet består utelukkende av musikk skrevet og arrangert av Gisle Torvik. Han står i det hele tatt for det aller meste. Han har jammen meg også vært ansvarlig for musikkopptakene og miksinga av albumet! To av låtene på dette albumet er hentet fra «Tranquil Fjords», tittellåta «Kryssande» og «Arv».

På «Kryssande» er det Torviks gitar som står i sentrum på alle sporene. Komposisjonene hans er svært lyriske og vakre. Hans mange kor er elegante, interessante og sjelden tilfeldige eller kjedelige. Torvik bryr seg ikke om å søle til gitarlyden sin med vreng eller andre fuskerier fra pedalfronten. Her er det ren, fyldig og varm gitarlyd for alle penga.

Men jeg har et par ankepunkter: Den som kjøper dette albumet i den tro at det er ei storbandskive, kan nok bli skuffet. Dette er Gisle Torvik med et anstendig komp og ei kjempediger blåserekke. Blåserne blir som oftest brukt til å legge ut brede akkorder og lange toner. Det er i og for seg ikke noe galt i det, men her blir det litt for mye av det gode, og det kan bli kjedelig i lengden.

Men tro ikke at storbandets musikere er helt bortgjemt. Bandets musikalske leder, Arild B. Nielsen bidrar med et meget vakkert kor på flygelhorn. Også en av saksofonistene slipper til med en svært så anstendig solo. Det framgår ikke av albumcoveret hvem dette er, et råtips er at dette koret spilles av Thomas Nøkling. Også kompet, Lars Håvard Birkenes (trommer), Torbjørn Hillersøy (elbass) og Stephen Gray (piano) slipper til med bra soloprestasjoner.

Albumet hadde nok tjent på mer spennende arrangementer der storbandet sin egenart hadde kommet bedre fram. Det hadde faktisk gjort Seg med noen riff her og der! Det kunne ha utfordret Torviks komposisjoner. Det kommer seg på den siste låta på albumet der storbandet kommer mer til sin rett klangmessig. Men for all del, «Kryssande» er et album fullt av flotte komposisjoner med en gitarist som denne anmelderen mener hører til A-laget i Norge.

Bjørn Sandnes

Skriv et svar