Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GÖRAN KLINGHAGEN

«Hälsingland – by the lake beside the trees»
COUNTRY & EASTEREN CD42

Den svenske gitaristen Gäran Klinghagen, var på 90-tallet et stort talent som reiste verden rundt og spilte med de tøffeste gutta i klassen. Så ble det stille fra den svenske gitaristen i mange år. Men nå er han tilbake med platen «Hälsingland by the lake beside the trees» sammen med vokalisten Fola Dada, saksofonisten og fløytisten Markus Harm, trompeteren Joo Kraus, bassisten Veit Hübner og trommeslageren og perkusjonisten Torstein Krill. Det kan låte som om musikerne kommer fra Tyskland, og platen er innspilt i Stuttgart, så om Klinghagen har emigrert og fått hjemlengsel, eller hva det er, vet jeg ikke.

Vi får servert flere tradisjonelle låter fra Hälsingland, som ligger i det sydlige Norrland, med byer som Hudiksvall, Söderhamn og Bollnäs, og området er «beskyttet» av Prinsesse Madeleine som er titulær hertuginne av Hälsingland og Gästrikland.

Vi får også noen låter komponert av Anders Börje, Klinghagen og Håkon Norlén, og Foda Dada har skrevet tekster der det har vært behov for å føye til det.

Musikken er preget av folkemusikken fra regionen, men vi får også sekvenser som ikke er preget av regionens folkemusikk, selv om den ligger under hele veien. Noe som er med på å fremme folkemusikken fra regionen på en moderne og fin måte. Kanskje kan man stusse litt over at tekstene gjøres på engelsk, men det gjør ikke så mye. Og i «Jag vet en dejlig rosa» synges det på sjarmerende «nestensvensk».Det er musikken som gjør platen fin.

Det starter med den tradisjonelle «Ut i vår hage (Reasons to live)», som de fleste av oss kjenner, i alle fall vi som kommer fra de nordlige deler av Europa. Av de tradisjonelle får vi «Visa från Rättvik», som vi kjenner fra Jan Johanssons settliste, «Allt under under himmelens fäste», «De sålde sina hemman» og «Jag vet en dejlig rosa», alle smakfullt arrangert av Klinghagen, som spiller fint gitar gjennom hele platen. Og sammen med Fola Dadas fine vokal og, særlig, Markus Harms fine saksofonspill, blir dette en fin plate som passer perfekt inn i «den kalde tiden» rundt jul. Det er en plate hvor man kan lengte til sommeren, og alle barndomsminnene fra de svenske TV-seriene hvor Astrid Lindgren tok oss med inn i de svenske skogene.

Jan Granlie

Göran Klinghagen (g, arr, comp), Fola Dada (v, tekst, oversetting), Markus Harm (s, fl), Joo Kraus (tp, elec), Veit Hübner (b), Torstein Krill (dr, perc)

Skriv et svar