Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GRAF / SMITH / MATHISEN

«Sunrain»
LOSEN RECORDS LOS 163-2

Det finnes en del musikere rundt om i verden, som virkelig dyrker jazzrocken fra 80-tallet, og som videreutvikler denne. Tre av de norske musikerne som har dyrket denne musikken sterkest, er keyboardisten Håkon Graf, trommeslageren Erik Smith og bassisten Per Mathisen. Og når disse tre møtes for konsert, så vet vi godt hva vi får.

Jeg må innrømme at jeg aldri har vært en av de mange elskere av denne formen for jazz. Jeg har aldri vært «blodfan» av Weather Report. Jeg hatet i sin tid amerikanske plateselskaper som dro dyktige jazzmusikere inn i studio for at de skulle bli «popmusikere», og jeg har hele tiden vært av den oppfatning at mesteparten av denne type musikk, som ble laget på den tiden, ikke har tålt tidens tann.

Men så dukker denne «veterantrioen» opp. Med liveopptak fra Olsen Bar i Oslo og Buddy Scene i Drammen, i opptak fra august 2015, og jeg må innrømme at jeg synes at dette er tøft!

Vi møter tre musikere som kan denne musikken helt ut i hårrøttene. Håkon Graf har i mange år hatt sitt hovedsete i USA, hvor han har spilt denne musikken med de ledende, amerikanske musikerne innenfor stilarten, mens Mathisen har dyrket denne musikken, og musikken i «nabolaget» her hjemme i mange år, mens trommeslager Smith har vært litt ute av rampelyset de senere årene. Han utga platen «Finger Magic» med egen trio i 2005, og en plate med Antonsen Big Band i 2007, mens han på 90-tallet var aktiv i Oslo Groove Company.

På «Sunrain» tar de tre det helt ut. Ikke nok med at vi får en CD med ni låter. Men i tillegg får vi også en drøyt en og en halv times DVD som er tatt opp på Olsen Bar i Oslo den 30. desember 2014.

Alle komposisjonene er gjort av Graf, og det hele fungerer fint innenfor stilarten. Men det er Mathisens basspill jeg fascineres mest over. Her er han virkelig på hjemmebane, og jeg er overbevist om at det ikke er så veldig mange andre bassister som er i stand til å spille denne musikken med en slik innlevelse og teknikk, som det vi hører her.

Smith er hele veien helt framme på tuppa, og støtter godt oppunder Graf og Mathisen med «røddig» spill som passer perfekt inn i helheten, mens Graf har tatt med seg alle lyd-duppedittene fra USA, og behersker dem på en flott måte. Innimellom tenker jeg at der hvor Joe Zawinul gikk over mot verdensmusikken, har Graf fortsatt å dyrke den musikken Zawinul gjorde i og rundt Weather Report.

«Sunrain» er rett og slett blitt en fin plate med musikk som swinger, ikke i grenselandet mellom jazz og rock, men som ærlig og ren og skjær håndverksmessig dyktig gjennomført jazzrock!

Jan Granlie

Håkon Graf keys), Erik Smith (dr, perc), Per Mathisen (b)

Skriv et svar