Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GRAHAM DECHTER

«Major Influence»
CAPRI RECORDS, 74158-2

Gitaristen Graham Dechter holder til i New York, og blir regnet som en av de viktigste unge jazzmusikere i byen. Han er og har vært å høre sammen med pianisten Eliane Elias og The Clayton/Hamilton Jazz Orcchestra tidligere, og på denne platen, som er hans tredje i eget navn, samarbeider han med pianisten Tamir Hendelman, bassisten John Clayton og trommeslageren Jeff Hamilton. Innspillingen av de åtte sporene er gjort i Capitol Studios, Studio B i Hollywood, noe som kanskje også kan si noe om hvor denne dyktige gitaristen er på vei i popularitet.

Alle komposisjonene er gjort av Dechter, med unntak av sjettesporet, «Pure Imagination» som er skrevet av Leslie Bricusse og Anthony Newley.

Og det er fullt forståelig at jazzklubbene på Manhattan, i alle fall de større som satser hardt på et internasjonalt publikum ønsker å ha dette bandet på plakaten. For Dechter er en ytterst dyktig gitarist, samtidig som han omgir seg med utmerkede og drevne musikere som spiller akkurat slik musikk de fleste gjerne vil høre på en jazzklubb mens man er på ferie i New York.

Og det er ikke negativt ment på noen som helst måte. For vi møter fire strålende musikere med en utsøkt Dechter i front. Musikken de spiller er bop-basert, med et gitarspill som hele veien blomstrer, som er teknisk til fingerspissene, og hvor improvisasjonene sitter presist og er hele veien helt på plass. Og Dechter skriver også fine komposisjoner, og når de tar det litt ned i tredjesporet, «Major Influence», så er det bare å lene seg tilbake, lukke øynene og nyte. Og det sjuende sporet, «Bent on Monk», er en nydelig hyllest til Thelonious Monk, som er annerledes, men ytterst hørbar.

Nå er ikke gitarspillet eller resten av bandet revolusjonerende på noen som helst måte. Det er mange idoler som sitter på skulderen til Dechter og forteller han hva han skal spill og hvordan. Men det spiller ingen rolle. Hans spill er hele veien i «tradisjonen», men i den gode enden av gitartradisjonen. Og de tre medspillerne er usedvanlig godt tilpasset den musikken Dechter har skrevet, og følger han hele veien til døren.

Jan Granlie

Graham Dechter (g), Tamir Hendelman (p), John Clayton (b), Jeff Hamilton (dr)

Skriv et svar