Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GRDINA / MANERI / LILLINGER

«Live at the Armoury»
CLEAN FEED, CF619CD

Trioen med gitaristen og oudspilleren Gordon Grdina, bratsjisten Mike Maneri og trommeslageren Christian Lillinger, gikk i Armoury studio i Vancouver for å gjøre dette albumet i 2018, og albumet fanger intensiteten og spenningen i bandet som spiller live med den feilfrie lyden som forventes av studioopplevelsen.

Gordon Grdina er en JUNO Award (kanadisk Grammy)-vinnende oudspiller og gitarist med en karriere som spenner over tiår med konstant sjangerutforskning innenfor avantgarde jazz, fri improvisasjon, moderne indierock og arabisk musikk.

Han leder mange ensembler inkludert Nomad Trio med Matt Mitchell og Jim Black, det 10-delte arabisk/avantgarde-ensemblet Haram og Persian Inspired The Marrow med Mark Helias, Hank Roberts og Hamin Honari.

Den Berlin-baserte trommeslageren Christian Lillinger er en svært original trommeslager, som mange har hørt i en rekke forskjellige sammenhenger, og det er stor enighet i at det er ingen andre som spiller trommer som Lillinger.

Med forbløffende teknisk dyktighet bygger han polyrytmiske, flerdimensjonale strukturer og inkorporerer sine egne begreper om tid i en unik sammensmelting.

Mat Maneri er en ledende improvisasjonsstemme i dagens generasjon avantgarde musikk, og ble født i Brooklyn i 1969. Han begynte å studere fiolin da han var fem år, men siden han lånte en bratsj til en jamsession på ECM-festivalen i Badenweiler i 1998, har han gjort bratsj til sitt foretrukne instrument.

Han er sønn av den avdøde banebrytende musikeren Joe Maneri. Han har en massiv diskografi som berører hvert hjørne av jazz- og improvisasjonslandskapet.

Dette er det første møtet til trioen, som skjedde i Vancouver i 2018. Og for den som vil utforske tre musikere som virkelig går inn i musikken, kommunikasjonen og «samtalene» instrumentene imellom, er dette det rette valget.

Musikken er fylt med intens utforskning i improvisasjonens brede spekter.

Vi får tre lange «strekk», hvor de tre musikerne opptrer likeverdig, og i starten ble jeg litt overrasket over at Lillinger tok såpass liten plass. Men det var i starten. Etter hvert kommer hans «duraacel-kanin»-aktige spill til sin rett, og særlig sammen med Grdinas gitarspill, som tar opp iseg både elementer fra de frie improvisatørene og den klassiske jazzrocken vi huske fra John McLauhlins tidlige periode. Og når han plukker fram ouden, får vi et helt særpreget lydbilde ikke mange andre gjør de tre etter.

Dette er en live i studio-innspilling man skal sette seg godt til rette med, ikke bry seg altfor mye om naboene, og skru volumet opp på minst 11, og la de tre overmanne deg med deilig improvisasjonsmusikk av aller beste merke, fra tre av de beste vi har på jazzscenen i dag.

Jan Granlie

Gordon Grdina (g, oud), Mat Maneri (viola), Christian Lillinger (drums)

Skriv et svar