Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GUNDE & MUNCH

«Frit Efter… Carl Nielsen»
RØFFEL RECORDS RFL001

Nystartet plateselskap, og to musikere som tolker en av Danmarks største ikoner innenfor kulturlivet, nemlig nasjonalkomponisten Carl Nielsen. Og enda snodigere blir det kanskje når de gamle melodiene, som enhver danske kan alle tekstene til, i hovedsak blir fremført på piano, tuba og vokal.

Og det er kanskje også det som gjør at denne innspillingen både er original og interessant. Det hadde ikke blitt det samme om man hadde gjort disse sangene på tradisjonelt vis. Så derfor er det morsomt å høre de to eminente musikerne gjøre disse sangene som var det Povl Dissing eller Tom Waits som gjorde dem.

Pianisten Henrik Gunde er en kameleon i den danske musikken. Du kan nesten sette han til hva det skal være, og han fikser det alltid på en fin måte. Han har gjort Erroll Garner-plate på Stunt Records som er strålende, 0g han er stadig ute og spiller med en rekke forskjellige prosjekter. Tubaisten Jacob Munck finner man også i mange prosjekter, men jeg har aldri hørt han som vokalist tidligere. Og de to har blitt kjent med hverandre gjennom DR Big Band, hvor de begge har hatt viktige roller.

Vi får hele 15 komposisjoner av Nielsen, og selv om min kunnskap som «nydanske» ikke er god nok til at jeg kjenner så mange av disse komposisjonene, så kan jeg høre storheten i dem. Og de to musikerne gjør musikken på sin helt egne, humoristiske måte, uten å harselere med originalene, men heller gi dem et nytt uttrykk.

I noen låter, de som er mer «religiøse» av seg, som for eksempel «Sænk kun dit Hoved du Blomst», setter Gunde seg ved orgelet, og det starter som en ren kirkelig melodi. Men heller ikke her kan de to la være med å gjøre melodien til sin, så Gunde trekker inn hammondorgel og Munck trombone sammen med sin dype vokal.

Og begge musikerne er fremragende på sine instrumenter. Gunde som den som legger føringene og Munck som den lekne, både med sin dype vokal, og ikke minst, tuba og trombone. I tillegg har de fått med Peter Fuglsang som gjest på klarinett på noen spor, noe han gjør på en fremragende måte. Og hør bare på Muncks vokal i Helge Rodes tekst på «Skal Blomsterne da visne». Ustyrtelig morsomt!

Tekstene er gjort av kjente danske sangsmeder som Jakob Knudsen, B.S. Ingemann, Jeppe Åkjar, Aage Berntsen, Frank Jager, Johs. Jørgensen og Helge Rode, som alle er kjente for de med en fot innenfor det danske. Skal man si noe negativt om innspillingen, må det være at noen av tekstene er litt vanskelig å få med seg, men det spiller sikkert ingen rolle for målgruppen, som utvilsomt er danskene, som allikevel kan alle tekstene fra før.

En morsom og spennende plate fra to av Danmarks mest aktive jazzmusikere, som har gitt det danske folk noen fine, nye versjoner av nasjonalskattene.

Jan Granlie

Henrik Gunde (p, spinnett, org, vib), Jakob Munck (v, tuba, tb, pølsehorn, gitarped., cor, b)

Skriv et svar