Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GUSH

«The march»
KONVOJ RECORDS KOR005

Den svenske trioen Gush, består av de tre nestorene innenfor frijazzen i Sverige, saksofonisten Mats Gustafsson, pianisten Sten Sandell og trommeslageren Raymond Strid. Hvor mange plateprosjekter disse tre har gjort til sammen opp gjennom årene, er jeg ikke helt sikker på at de har kontroll på selv heller, men første gang jeg hørte trioen, var på innspillingen «Live in Tampere» (Dragon, 1996). En innspilling som på mange måter åpnet opp et nytt musikalsk univers for undertegnede.

Nå er de på banen igjen, med et opptak fra Inter Arts Centre i Malmø den 11. mai i 2013.

Tre låter: «Barely an instant before the march», «Seated in this tiny cage» og «Early in the treatment». Ikke det at titlene betyr så mye, men sånn er det nå engang. En tittel skal låta ha, selv om «komposisjonene» er gjort der og da, umiddelbart og uten nevneverdig planlegging.

Men det er heller intet problem for disse tre. De kjenner hverandre godt fra før, og aner vel hvor den enkelte musiker er på vei nesten før han legger i vei.

Det er Gustafsson som er «førerhunden» på disse låtene. Jeg føler at hans saksofonspill, på sopran- og tenorsaksofon, er litt mer avdempet her enn i en rekke andre sammenhenger vi hører han. Han er heller ikke like ivrig på å legge «groover» for de andre musikerne. Eller for å si det på en annen måte; Han er mer frijazzer enn rocker på disse sporene, noe som er interessant å høre. Kanskje er grunnen at han har en viss respekt for de andre musikerne, som sjelden hver seg uti de tunge rockeriffene, men holder seg i grenselandet mellom samtidsmusikk og frijazz. Spesielt synes jeg dette gjelder Sten Sandell i stor grad. Hans pianospill er originalt og fint, og det hviler en egen lekenhet over den måten han spiller på.

Raymond Strid tror jeg nesten du kan sette til hva som helst. Hans mange cymbaler, perkusjonsinstrumenter og trommer er utstyrt med verdens største ører. Han tar ethvert hint fra de andre musikerne på et mikrosekund, og følger de to andre hele veien.

«The march» er blitt en svært interessant innspilling fra de tre nestorene fra Sverige. Ikke en innspilling du putter i spilleren hver dag, men en innspilling du gjerne lytter til når du har tid og anledning til å gå inn i musikken for alvor.

Jan Granlie

Mats Gustafsson (ss, ts), Sten Sandell (p), Raymond Strid (dr, perc, cymb)

Skriv et svar