Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

GUSTAF LJUNGGREN WITH SKÚLI SVERRISSON

«Floreana»
APRIL RECORDS, APR096CD

Den svenske multiinstrumentalisten og komponisten Gustaf Ljunggren har slått seg sammen med den islandske bassgitaristen og komponisten Skúli Sverrisson, som man har hørt med blant andre Laurie Anderson, Ryuichi Sakamoto og Bill Frisell, for å lage et album som plateselskapet sier er laget med et ønske om å tilby lytteren private musikalske rom å dvele i for en stund.

Gustaf Ljunggren kommer fra Stockholm, og er opprinnelig utdannet saksofonist ved Rytmisk Musikkonservatorium i København, en by han har bodd i siden 1996. Utenom saksofonen og andre blåseinstrumenter spiller Ljunggren også keyboards, piano og ulike strykeinstrumenter. Hovedinstrumentene på det nye albumet er forskjellige versjoner av gitaren, så som pedal steel, lap steel, mandolin og akustiske og elektriske gitarer, pluss piano, keyboards og trommer. I løpet av årene i Danmark har han spilt inn, og spilt med, en rekke danske artister så som C.V. Jørgensen, Benny Andersen, Steffen Brandt og de skandinaviske artistene Sofia Karlsson, Robyn og Eivør. I 2015 mottok han Ken Gudman-prisen, en av Danmarks store og essensielle musikkpriser, og det siste albumet som ble gitt ut i hans eget navn var «Måne», som en del av duoen Gustaf Ljunggren / Emil de Waal.

Den islandske bassisten og komponisten flyttet fra hjemlandet til New York på begynnelsen av 90-tallet. Siden den gang har han spilt inn og jobbet med en rekke internasjonale artister som Laurie Anderson, Blonde Redhead, Ryuichi Sakamoto, Lou Reed, Bill Frisell og mange flere. Han har også komponert musikk for det islandske dansekompaniet og National Theatre of Island. Han har vunnet fem islandske musikkpriser, og i 2006 fikk albumet hans «Seria» prisen som årets album. Siste album i eget navn var ‘An tillits’ som en del av duoen Magnus Johann og Skúli Sverrisson.

Tidlig i pandemien kom den danske gitaristen Mikkel Ploug ut med det fine albumet «Balcony Lullabies» på Stunt Records, hvor han hadde gjort mer eller mindre kjente låter solo. Og når jeg hører duoen med Ljunggren og Sverrisson får jeg litt av den samme følelsen av ro når jeg lytter. Men i motsetning til Plougs album, er alle de 11 komposisjonene her gjort av Ljunggren, og med nydelig samarbeid med Sverrisson, blir dette en slags forlengelse av Plougs album.

Ljunggren skriver komposisjoner som lett finner veien inn i øregangene, hvor de stryker fint og behagelig rundt før de finner veien inn innenfor hjernebarken. Og fra åpningen med «Palace Prelude» til de avslutter med «Vi overlever» – en låttittel som passer perfekt inn i dagens verdensbilde, er dette en ytterst behagelig gitarplate som, i alle fall jeg, liker svært godt.

Det at Ljunggren benytter seg av en rekke gitarer, pluss trommer, piano og keyboards der han mener det vil passe, er med på å gjøre innspillingen variert, i tillegg til at de to får assistanse av fiolinisten Cæcilie Balling på en låt, gjør dette til en höydare. Og Sverrison er med på å gjøre dette til en perle. Man kan nesten merke at han har spilt med Bill Frisell i måten han assisterer Ljunggren på. Og å trekke inn Frisell i sammenhengen er viktig på flere måter. For jeg er overbevist om at Ljunggren nærmest har Frisell komplett i platesamlingen, og det er ikke de platene som har samlet mest støv. For det er nesten som om den godeste Frisell svever over denne platen med et stort smil.

Men selv om dette ligger tett på mye av det vi har hørt fra Frisell, er det allikevel noe originalt over det vi får servert. For det første låter det «dansk», så det er tydelig at årene på «flatlandet» har påvirket Ljunggrens måte å skrive musikk på, mye mer enn det typisk svenske. Dette er blitt musikk som, på mange måter, kan beskrive det danske landskapet, og føles som en reise fra København, over Fyn og over på Jylland, og hele veien nordover opp til vakre Skagen.

Dette er blitt en fin duoplate med en utmerket gitarist, som sammen med en ytterst lyttende og fint kommenterende bassist har laget en deilig plate som får en til å senke skuldrene og åpne en av de beste flaskene i kjelleren.

Jan Granlie

Gustaf Ljunggren (bar.ukulele, lap steel g, pedal stell g, g, mandolin, dr, p, keys) Skúli Sverrisson (bg), Cæcilie Balling (vio)

Skriv et svar