Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HÅKON STORM WITH ZAPP 4

«Kobolt»
NORCD 1672

Den välkände norske gitarristen Håkon Storm samarbetar här med holländska stråkkvartetten ZAPP4.

Storm ledde ett tag likaledes välkända Prime Time Orchestra som spelade många av hans egna verk. Han utbildades på Köpenhamns Rhythmic Conservatory och har turnerat mycket i Japan, efter ett stipendium från en Japansk fond.

Här, efter ett dussin skivor i ryggen, kan man höra honom i egna kompositioner och arrangemang med den dynamiska stråkkvartetten ZAPP4.
Resultatet blir ett mycket hörvärt album, i en svårbestämd tradition mellan modern konstmusik och jazz. Även nordisk vistradition skymtar fram här och där i de 11 spåren. Jag tycker mig också höra ekot av en sen Dvořák.

Spåren kännetecknas av lika högkvalitativ som skissartad musik med en ljudkvalité värdig Rainbow Studios i Oslo och mixad av ljud-ikonen Jan-Erik Kongshaug.

Skisserna fungerar mer än bra, men de är värda en större fördjupning, en fullföljning.

Lyssnaren erbjuds visuell, poetisk musik, full av bildassociationer till exempel (i den här lyssnarens öron) till övergivna miljöer från flydda tider. Kan musik vara svartvit (som på film)? I så fall är denna CD en svartvit film, inspelad med hårt spända strängar på akustisk gitarr och späckad av just – visualitet.

Lars Grip

Håkon Storm (g), Jasper le Clecrq (vio), Jeffrey Brunisma (vio), Oene van Geel (viola), Emile Visser (c)

Skriv et svar