Det er julaften i dag, og på julaften skal man unne seg noe spesielt. Og mens man venter på julemiddagen på en dag som er alt annet enn en vanlig julekveld, trenger man noe å glede seg over i de lange timene fram til maten står på bordet. Og siden Klub Primi, og de andre klubbene som presenterer frittgående musikk, er stengt i dag, kan det være en god idé å finne fram litt musikk med skarpe kanter på en slik dag.
Og i denne ventetiden kan man, for eksempel, nyte den svenske gitartrioen Halster, som nå er ute med sin nye produksjon, som består av ikke mindre enn fem CDer.
I 2008 dannet de tre gitaristene Anders Lindsjö, Adam Persson og Mattias Nihlén fra Malmö, trioen Halster, der de undersøker et av de mest arketypiske og universelle instrumentene: gitaren og dens muligheter. Teknikkene er eksperimentelle, og den musikalske formen er fri improvisasjon. Som instrumentalister kommer de fra forskjellige musikalske retninger, den lokale rockescenen så vel som improvisasjonen. Trioen har som mål å møtes regelmessig for å skape en kontinuitet i musikken.
Hver mandag kveld samles de bak dørene ved et supermarked i området som heter Möllevången. Til slutt bestemte de seg for å åpne disse «treffene» og å involvere flere musikere i midlertidige samarbeid, samt å gi en plattform for de i regionen som er interessert i å utforske fri improvisasjon som et uttrykk. I løpet av de neste ti årene passerer hundrevis av musikere gjennom dørene, noen kommer tilbake, andre kommer bare en gang.
Deres forrige utgivelse, Mindfulness» kom ut i 2016, og vår oppmerksomme skribent, Eyal Hareuveni, anmeldte den på salt peanuts* (anmeldelsen kan du lese https://salt-peanuts.eu/record/halster/).
I liner notene skriver Ola Paulson følgende om prosjektet: «I 2018 var det 10-årsjubileum for Halster. Et utvalg musikere, som alle har deltatt i mandagsmøtene opp gjennom årene, samles for å spille inn en rekke «strekk» og sette sammen en plate, som til slutt svulmer ut i en 5-CD-boks. Formålet med opptakene er å dokumentere en pågående aktivitet som har fortsatt under radaren (ingen kunngjøringer, annonsering eller oppslag på sosiale medier). Samtidig er det et forsøk på å presentere et musikalsk materiale der trioen fundamentet, men et fundament som kontinuerlig forvandles av at instrumentalistene legger til sine «bidrag». Det som opprinnelig ble sett på som et kortsiktig eksperiment for tre gitarister, har nå vokst til et mangfoldig samfunn som hver mandag møtes til et sosialt, mentalt og faktisk rom for å lytte til frekvensene som ber om å bli hørt».
Og selv om jeg anbefalte dette som musikk man kan lytte til mens man venter på at maten skal komme på bordet julaften, så er det ikke julemusikk i noen som helst grad. Dette er derimot kompromissløs fri improvisasjon, hvor de tre gitaristene har invitert inn en rekke venner til «selskap». Og for den som for eksempel kjenner til den britiske gitaristen John Russell, og liker den han og hans venner har holdt på med opp gjennom årene, vil nok like det vi her får høre.
På den første CDen møter vi de tre gitaristene, i de tre første låtene sammen med trombonisten Ola Rubin, som serverer fremragende spill, som «legger lista svært høyt» for resten av gjestene. I det fjerde og femte sporet får de besøk av nok en gitarist, Henrik Olsson, som vi kjenner fra flere spennende prosjekter i København, hvor han holder hus. I tillegg melder også den norske, men københavnboende trommeslageren Håkon Berre sin ankomst. Og selv om trombonisten har gått hjem og det er kommet en gitarist til pluss den godeste Berre, fortsetter musikken i samme utforskende og spennende landskap.
AndreCDen starter med Halster sammen med Ola Rubin igjen på trombone og Martin Küchen på barytonsaksofon. Og vi fortsetter i noenlunde samme spor. Her synes jeg det er spennende ¨å høre den ytterst kreative saksofonisten Martin Küchen i sammenhengen, over et litt dronelignende bakteppe, hvor man fornemmer både piano og perkusjon, men hvor det er de tre gitaristene som gjør jobben.
Deretter møter de tre Martin Holm på trommemaskin i en låt, før de møtes med Rubin igjen på trombone og keyboardisten Herman Müntzing, som også trakterer elektronikk. Vi får et «strekk» med troioen alene, før trommeslageren Raymond Strid har tatt turen sørover for å bidra, før vi får et møte med to trombonister – Rubin og danske Jacob Riis, som også er innom elektronikken. Så avsluttes den andre CDen sammen med Per Thörn på elektronikk og objekter.
Musikken endrer seg litt, etter hvilke solister eller samarbeidspartnere som har møtt opp i studio, men grunnbasen for det hele ligger relativt fast med de tre gitaristene.
På den tredje CDen får vi to lange strekk, hvor de samarbeider med tenor- og altsaksofonisten Ola Paulson, Rubin igjen på trombone og trommeslageren Anders Uddeskog, mens de på den fjerde platen får selskap av norske Knut Finsrud på trommer, som har tatt turen opp fra Malmø, hvor han holder hus på den første låten, mens svenske saksofonisten Sture Ericsson, som holder hos midt i København og Raymond Strid deltar. Og på den siste platen får vi to «strekk» hvor den danske saksofonisten Nana Pi Aabo Larsen, som vi hører ofte på Klub Primi i København, men som vi aldri tidligere har hørt på plate, avlevere strålende og kreativt spill, og to «strekk» med Rubin på trombone og Anders Uddeskog på trommer.
Å anbefale dette som musikk på juledagen, medfører en viss fare for at man blir sittende mutters alene noen timer på juledagen. For mens resten av familien hygger seg med julesnop, Disney, Karl-Bertil Jonssons julaften, hvordan få sprø ribbesvor og andre «late» sysler denne dagen, er det ikke sikkert alle synes like godt om å bli forstyrret av fri improvisert musikk over fem CDer på en slik dag.
Men er du blant gode og likesinnede venner, så tror jeg fjernsynet blir avslått, ribba blir svidd og de «late» syslene denne dagen blir overtatt av disse fem utmerkede platene.
Det jeg virkelig liker med de fem CDene er, at musikken har en fin utvikling fra start til mål. Spesielt synes jeg tredjeplaten skiller seg litt ut med strålende og kreativt saksofonspill av Ola Paulson, som tar musikken inn i et litt annerledes lysunivers. Og lytter man nøye, så er det utrolig mange fine detaljer som kommer fra de tre gitaristene.
Jeg sier som den britiske gitaristen John Russell sier det i coveret: «Den unike kvaliteten i fri improvisasjon er at verken publikum eller musikere vet hvordan musikken vil høres ut før den er der. Dette gjør livekonserter så avgjørende. musikk spesifikk for tid og sted. Imidlertid kan dokumentasjon i form av opptak likevel gi et innblikk i hva som har skjedd og bli et fokus for feiring. Mange liker det de vet, men vet ikke hva de liker. Alt jeg kan si er … Bring Your Ears!».
God jul!
Jan Granlie
Anders Lindsjö (g, b, dr), Mattias Nihlén (g, synth), Adam Persson (g), Henrik Olsson (g), Jon Lipscomb (g), Ola Rubin (tb), Jacob Riis (tb, elec), Martin Küchen (bs), Ola Paulson (ts, as), Sture Ericsson (as), Nana Pi Aabo Larsen (ts), Martin Holm (dr machine), Herman Müntzig (keys, elec), Håkon Berre (dr), Anders Uddeskog (dr), Knut Finsrud (dr, perc), Raymond Strid (perc), Pär Thörn (elec, obj)