Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HAMPTON HAWES

«The Trio – The Complete Albums»
PHONO 870335

Hampton Barnett Hawes, Jr. ble født den 13. november 1928 og vandret inn i evighetens jam session den 22. mai 1977. Han var en av de mest etterspurte bebop- og hardboppianister på 50-tallet, og fikk en stor innflytelse på kommende pianogenerasjoner.

Hawes var selvlært som pianist, og allerede i tenårene spilte han med ledende jazzmusikere på vestkysten av USA, som Dexter Gordon, Wardell Grey, Art Pepper, Shorty Rogers og Teddy Edwards. Da han var 19 år spilte han i åtte måneder med Howard McGhee Quintet på Hi De Ho-klubben, i et band som også inkluderte Charlie Parker.

Etter at han hadde tjenestegjort i hæren i Japan i 1952-1954, dannet han sin egen trio, med bassisten Red Mitchell og trommeslageren Chuck Thompson. Denne trioen gjorde tre plater, og det er disse tre vi får i samlet pakke på denne dobbeltCDen.

Omtrent på samme tid gjorde han, sammen med gitaristen Jim Hall, innspillingene «All Night Sessions», tre plater som ble innspilt under en non stop-session i Los Angeles. Hampton Hawes slet i flere år med heroinavhengighet, og i 1958 var han målet for en hemmelig FBI-aksjon i Los Angeles, og på hans 30-ærsdag ble han arrestert og ble dømt til ti års fengsel.

Etter at han slapp ut fra fengsel, fortsatte han sin pianistkarriere, og ble overrasket over at han hadde en slags kultstatus blant jazzlyttere i utlandet. I løpet av en ti-måneders turné i Europa, Asia og Midt-Østen, gjorde han ni plateinnspillinger, spilte en rekke utsolgte konserter i ti land, og fikk mye medieoppmerksomhet, bl.a. på fjernsyn og radio.

Stilmessig er Hawes relativt lett å kjenne igjen på spillemåten. Han har en nesten unik tilnærming til time og harmoni, og han påvirket en rekke pianister som André Previn, Orcar Peterson, Horace Silver og Toshiko Akiyoshi. Selv var han sterkt påvirket av negro spirituals og Earl Himes boogie-woogie-stil. Han lærte også mye fra Bud Powell og Nat King Cole, men hans største inflytelse var, i følge ham selv, Charlie Parker, som ble en god venn.

På «The Trio – The Complete Albums», får vi 35 låter, både velkjente standards som «I Got Rhythm», «What Is This Thing Called Love», «All The Things You Are» og en rekke andre, men i helt spesielle og særegne versjoner fra en strålende trio.

Musikken er hentet fra de tre albumene «Hampton Hawes Trio» (28. juni 1955), «Hampton Hawes The Trio Vol.2» (3. desember 1955) og «Everybody Likes Hampton Hawes» (25. januar 1956, alle originalt utgitt på Contemporary-selskapet. I tillegg får vi seks bonusspor, hvor noe er gjort live i New York med samme band, noe er gjort med Mel Lewis på trommer og noe med Shelly Mann bak trommene.

I det hele er dette blitt en strålende samling, fra en pianist som hadde mye av jazzhistorien inne, og som sammen med Mitchell og Thompson, gjorde helt særegne versjoner av de mer eller mindre kjente låtene.

Hvis du ikke har de tre platene, eller at de er utslitt etter altfor mange gjennomspillinger, så er dette et must for enhver platesamling. Anbefales!

Jan Granlie

Hampton Hawes (p), Red Mitchell (b), Chuck Thompson (dr), Mel Lewis (dr), Shelly Mann (dr)

Skriv et svar

Du må være innlogget for å skrive kommentarer.