Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HASSE POULSEN / FABIEN DUSCOMBS

«Free Folks»
DAS KAPITAL RECORDS CD17A9

Den danske, nå Paris-bosatte gitaristen Hasse Poulsen kjenner mange fra trioen Das Kapital, som har gjestet en rekke klubber og festivaler rundt om i Norden de seneste 10-15 årene, i samarbeid med bassisten Héléne Labarriére og The Langston Project. Den franske trommeslageren Fabien Duscombs har spilt og spiller med flere spennende grupper, som La Friture Moderne, Le Tigre Des Platanes og Phat, men han er vel ikke blant de mellom-europeiske trommeslagerne man først nevner når man blir konfrontert med slike.

På deres «Free Folks får vi Poulsens helt særegne blanding av fritt improvisert jazz og amerikansk country, noe man også kan høre i hans band The Man They Call Ass, eller Progressive Patriots.

Og den er en fascinerende kombinasjon i den musikken de fremfører. Fritt improvisert gitarspill og trommer under relativt streit country og blues. Innimellom kan det minne litt om det gitaristen og banjoisten Eugene Chadbourne holder på med, det vil si morsom musikk som passer perfekt i mer «rølpete» klubber.

Hør bare på andresporet, «Stray and Roam», hvor denne blandingen kommer svært godt fram. I andre låter, som Eddie Harris og Eddie Jeffersons «Freedom Jazz Dance», som en rekke musikere, blant annet Miles Davis har udødeliggjort, får vi en helt spesiell versjon, som det tar relativt lang tid før man kjenner igjen. Og her er det jazzen som settes i hovedsetet.

Deretter får vi en blanding av låter de har skrevet selv og ting de har hentet fra andre, som Tom Waits «Jockey Full Of Burbon» gjort helt annerledes enn Waits ville drømt om å gjøre den, Povl Dissings utgave av den grønlandske «Fjeldvandreren» i relativt fri versjon med Poulsen i rollen som Dissing (i en ganske god imitasjon), John Lennons «Remember» og Shell Silverssteins «Beans Taste Fine».

Hele veien er det en duo som «leker» seg og har det ytterst morsomt i studio. Om man skal ta denne musikken så veldig alvorlig, vet jeg ikke. Men det er befriende og deilig å høre låter andre artister han skrevet, spilt i såpass løse og anarkistiske versjoner som det vi får servert her.

Jan Granlie

Hasse Poulsen (v, g), Fabien Duscombs (dr)

Skriv et svar