Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HASSE POULSEN

«The Langston Project»
DAS KAPITAL RECORDS CD 15AB

Den danske gitaristen Hasse Poulsen, ble man først kjent med gjennom det danske bandet Sound of Choice, som gjorde flere turneer i Norden. Han ohar studert ved Berklee i Boston, og valgte i 1997 å forlate Danmark til fordel for Paris. Og der har han oppholdt seg siden. De senere årene har han vært å høre en del ganger i Norden med trioen Das Kapital, som fremdeles er hans hovedband.

Men den godeste dansken går ikke av veien for å finne på nye sprell.

«The Langston Project» er ett av disse. Her gjør han, sammen med vokalisten Debbie Cameron, bassisten Luc Ex og trommeslageren Mark Sanders 14 tekster av poeten Langston Hughes, en amerikansk poet og samfunnskritiker fra Joplin i Missouri, som var en aktiv herre i å forene jazz og poesi. Han døde i 1967, og med dette prosjektet gjør Poulsen og hans medmusikanter sitt beste for å hedre denne helt spesielle personligheten.

De fleste låtene er tonsatt av Poulsen, men Luc Ex bidrar også med et par, bl.a. den countrylignende «Song For The Refugee Road».

Vi får noen tolkninger av Hughes, som ligger et godt stykke unna det vi tidligere har hørt, for eksempel i låta «Blues Montage» som Hughes gjør sammen med bl.a. Leonard Feather, Red Allen, Vic Dickenson, Milt Hinton og Osie Johnson på trippelCDen «The Beat Generation».

Av mine favoritter rager nok den amerikanske folkemelodi-aktige «I Dream A World» høyt. Her synger Cameron og Poulsen duo over et enkelt, men ytterst effektivt gitarkomp.

Men hele veien er dette en svært gjennomført og fin innspilling. Cameron synger strålende hele veien, samtidig som hun bidrar fint på piano innimellom.

Bassisten Luc Ex får virkelig boltre seg i «Breath Of A Rose», før vi igjen får en duo med Cameron og Poulsen, mens Ex buldrer og braker i bakgrunnen. Tøft!

Så er vi over i køntri-land igjen, med den lystige «Madam and The Minister» og den litt sarte køntrilåta «Heart» med fin vokal fra de to, før vi nesten er over i cabaret-avdelingen med «Little Green Tree»

Den neste låta, «Dream», er det Luc Ex som står ansvarlig for, og vi får tungt bass-spill og hylende gitar bak Camerons soulvokal, som nesten kan minne litt om Anisette i gode, gamle Savage Rose.

«Poet To Bigot» er en låt om et trøblete forhold, og er en fin tekst, over en nesten Backdoorsk melodi og bass-spill, som utvikler seg hele tiden og som fascinerer, mens «Trumpet Player» godt kunne vært på settlista til Tom Waits, både på grunn av melodien og Hasse Poulsens sang, som ligger rett bak øret på Waits. Ikke et plagiat, men heller ikke langt unna.

Så avsluttes prosjektet med «Life Is Fine», og Sanders får boltre seg alene i starten, med fritt spill, før Poulsen setter ned foten og legger opp en rask rytme, og Cameron kommer inn med en bitende og smått sarkastisk tekst om livet. Den avslutter med strofen «Life is fine! Fine as wine! Life is fine!»,  en leveregel  for livet både for Langston Hughes, Hasse Poulsen og flere av oss!

Dette er blitt en ytterst interessant plate, og et strålende prosjekt, som kan få lov til å spille når de vil i min nærhet. Og går ikke det, så kan jeg alltids trøste meg med denne flotte innspillingen.

Jan Granlie

Hasse Poulsen (g, v), Debbie Cameron (v, p), Luc Ex (b), Mark Sanders (dr)

Skriv et svar