Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HAZEF MADIRZADEH

«In Convergence Liberation»
PI RECORDINGS PI55

I anmeldelsen av den nye innspillingen til trompeteren Amir ElSaffar, skrev jeg litt om alle musikerne med røttene i Midt-Østen og Asia som i litengrad brukte sin opprinnelige musikkarv i musikken, men ble etter kort tid oppspist av den tradisjonelle amerikanske jazzen.

Madirzadeh er en saksofonist som i mange år har forsket i musikk fra forskjellige kulturer som møtes i felles forståelse, og med en idé om å lage noe nytt som inkluderer flere kulturer. Med sitt prosjekt «Convergence Liberation» har han gjort flere plateprosjekter, bl.a. «Compost Music» (2009), «Aural Archetypes» (2001) og «Chromodality» (1992). Hans forrige innspilling på Pi Recordings var «Post Chromodal Out!» som kom i 2012.

Han har jobbet både med flamencotradisjonen og Gbawanmusikken i Andalucia og Marocco, og nå om dagen tjener han til livets opphold som professor og World Cultures in Music ved Universitetet i San Francisco.

Med seg i prosjektet denne gangen, har han vokalisten Mili Bermajo, trompeteren Amir ElSaffar, tonbak, daf og doholspilleren Amir Abbas Etemadzadeh, sabturspilleren Faraz Minooei og strykekvartetten Ethel. Selv spiller han sopran-, alt- og tenorsaksofon, altfløyte, altklarinett og diverse perkusjon.

Musikken ligger hovedsakelig et godt stykke unna det man forbinder med konvensjonell jazz. Her er det folkemusikken fra Nord-Afrika som råder grunnen, men med innslag av jazzelementer, særlig fra ElSaffar. For et par ører som er mest vant til å høre på mer eller mindre konvensjonell jazzmusikk i forskjellige valører, er dette en oppfriskende og interessant opplevelse. Alle musikerne er godt innforstått med denne musikkformen, og så vidt jeg kan forstå, så takler de utfordringene på en nærmest perfekt måte.

Fremmede lyder og instrumenter, er med på å gjøre dette til en helhetlig og fin musikkopplevelse. Og med ElSaffars klassiske trompetlyd på toppen, blir dette noe helt nytt, i alle fall for denne lytteren. Spennende.

Jan Granlie

Hazef Madirzadeh (ss, as, ts, afl, acl, krna, perc), Mili Bermejo (v), Amir ElSaffar (tp, v, santur), Amir Abbas Etemadzadeh (tonbak, daf, dahol, balls), Faraz Minooei (santur, v), Ethel: Cornelius Dufallo (vio), Ralph Farris (viola), Dorothy Lawson (c), Mary Rowell (vio)

Skriv et svar