Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HEIDI SKJERVE

«Jazz frå skogom»
ØRA FONOGRAM OF096

Heidi Skjerve er en sangerinne fra Rennebu i Trøndelag, og har sin utdanning fra Jazzlinja i Trondheim i perioden 1998 til 2002. Gjennom flere år har hun benyttet sin lokale folkemusikk til å lage jazzrelatert musikk, og sammen med barytonsaksofonisten John Pål Inderberg, pianisten Vigleik Storaas og bassisten Trygve Waldemar Fiske har hun turnert og jobbet med dette stoffet gjennom noen år.

Tidligere har hun gjort innspillingene «Coming Home» (2006) og «Morning of the Woods» (2008), begge på det norske selskapet Curling Legs). Hun er også en av stemmene i det kritikerroste ensemblet Trondheim Voices, som de senere årene har manifistert seg som et ytterst interessant og spennende vokalensemble med base i Trondheim.

Nå har folkemusikkprosjektet kommet ut på plate, og vi kan få gleden av å lytte til den trønderske folkemusikken i ytterst smakfull jazzinnpakning.

Skjerve er en vokalist med full kontroll på det vokale, og sammen med et kremlag av musikere gir de lytteren en flott stund foran stereoanlegget.

Vi får 10 låter, hvor mesteparten er folkemusikkbaserte låter fra Midt-Norge, men vi får også låter hvor Skjerve har tonsatt dikt av lyrikere som Astrid Krog Halse og Kristoffer Uppdal.

Hele veien er dette smakfull musikk. John Pål Inderberg resiterer litt samtidig som han, nok en gang, viser mesterlig saksofonspill, i nært slektskap med Lars Gullin. Vigleik Storaas er en mester i rollen som komppianist, samtidig som han fargelegger msuikken på en fremragende og ytterst smakfull måte. Bassisten Trygve Waldemar Fiske passer som hånd i hanske i et slikt prosjekt, og med trommegjesten Håkon Mjåset Johansen (på femtesporet «En fattig mann var i stor nød»), får vi akkurat den variasjon som trengs i et slikt prosjekt.

Folkemusikken fra Midt-Norge er ikke den mest kjente folkemusikken i Norge. Den er mer visepåvirket enn mye av den norske folkemusikken man er vant til å høre, særlig i de distriktene hvor hardingfela spiller en viktig rolle. Derfor har Skjerve gjort en viktig kulturhistorisk jobb med dette prosjektet.

«Jazz frå skogom» er blitt en fin presentasjon av folkemusikken fra hennes hjemtrakter. Hun synger fint, med full teknisk kontroll, og med tre (fire) musikere som låter flott kompakt og ytterst lydhørt hele veien.

Jan Granlie

Heidi Skjerve (v), John Pål Inderberg (bs, v), Vigleik Storaas (p, harm, v), Trygve Waldemar Fiske (b, v), Håkon Mjåset Johansen (dr)

Skriv et svar