Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HELEN SVOBODA

«The Odd River»
EARSHIFT MUSIC, EAR080

Helen Svoboda er kontrabassist, vokalist, komponist og naturentusiast, som opprinnelig kommer fra Finland, men som har bodd nesten hele livet i Australia. Hun har sett det som sin  misjon å utforske det melodiske potensialet til den moderne kontrabassen, og vever intrikat utvidede teknikker og overtoner med det vokale på en måte som både er spennende og originalt. Som vokalist kan hun nesten høres ut som litt for mange vokale medsøstre fra Skandinavia, og særlig kanskje fra Norge, men med stor kreativitet gjør hun musikken adskillig mer interessant enn alle disse til sammen.

På denne innspillingen har hun med flere av Australias mest spennende jazz- og improvisert musikk, noe som gjør dette nesten til et eget kunstverk.

Hun skriver usedvanlig spennende og intrikate komposisjoner, hvor medmusikantene virkelig får utfordringer, samtidig som hun spiller relativt løst bass og serverer vokal som passer perfekt til det jeg kanskje vil kalle kunstjazz eller skulpturjazz.

Skulpturjazz, fordi hver komposisjon står såpass sterkt så det nærmest kan minne om en skulptur laget i granitt eller et annet hardt materiale. Og kunstjazz fordi det som fremføres er ytterst kunstferdig, og følger ingen «regler» for om det er jazz, samtidsmusikk eller fritt improvisert musikk.

Dette er ikke jazz som er bygd opp på vanlig måte, med intro, tema, solier og så tema til slutt. Her veves alt inn i hverandre, som om alt for skrevet ned i partitur. Men det er soleklart at hun her har gitt musikerne relativt fritt spillerom til å være med på å skape en helhet av musikk man vanligvis ikke hører andre steder, litt finsk inspirasjon, litt keltiske toner, litt gamle punk-vokalister, litt Phillip Glass, litt teater, litt «knirkepop», mye humor og et kollektivt verk som fungerer svært godt. Det eneste jeg har å utsette på utgivelsen er egentlig at de klokker inn på under en halv time. For dette er musikk jeg kunne ha hørt hele kvelden.

The Odd River er både en film, et album. Låtene, eller «strekkene» er komponert med tanke på hver musiker, og unnfanget for å bli spilt inn sammen. På grunn av pandemien ble prosessen endret, slik at hver musiker sendte opptak fra fjerne deler av Australia og Nederland, og Helen multitracket det hele med lydteknikeren Jem Savage. The Odd River-filmen, laget med filmskaper Angus Kirby, har premiere på Longplay Melbourne i september. Dypt inne i naturen, ut av tiden, gjennom en elveportal, oppdager en ung kvinne en genmodifisert matkilde som gir henne merkelige visjoner om slutten på den naturlige verden.

Og uten at jeg har sett annet av filmen enn det som jeg har funnet på YouTube, som du kan se under, må egentlig mest forholde meg til musikken, og hvis den når opp mot denne spennende musikken, så bør det bli en ytterst severdig film, for denne musikken er strålende!

Jan Granlie

Helen Svoboda (bass, vocal, apple crunching), Andrew Saragossi (woodwinds, apple crunching), Flora Carbo (alto saxophone), Niran Dasika (trumpets), Erik Griswold (prepared piano, toy piano, music box), Joseph O’Connor (prepared piano, harmonium, zither, trombone), Mike Roelofs (whistling), Chloe Kim (percussion), Jacques Emery (production)

Skriv et svar