Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HELLE HANSEN

«Integrity»
HEART CORE RECORDS

Den danske vokalisten Helle Hansen har en imponerende samling plateinnspillinger bak seg. Og dette er hennes 11. i eget navn. I tillegg arbeider hun innenfor flere musikalske felt, blant annet som komponist/solist for Randers Kammerorkester, flere band, en rekke bestillingsverk og noteutgivelser. Hun har mottatt en rekke priser for sin kunst, blant annet som årets danske jazzkomponist under Danish Music Awards Jazz i 2011, DJBFAs hederspris i 2010, Jazzpris Silkeborg i 2007 med flere.

På hennes nyeste plate, med ordspilltittelen «Integrity» eller «In The Gritty», inneholder 12 låter som alle er gjort av Hansen, med unntak av «There Should Be Cake», hvor hun har samarbeidet med Saara Markkanen og «A Boat is Waiting» som hun har gjort sammen med Svavar Knútur..

Når jeg hører gjennom platen, får jeg et veldig dansk inntrykk. Det er nesten som Hansen ikke kunnet kommet noe annet sted fra enn Danmark. Det har ingenting med hvordan hun uttaler det engelske språk, men det er allikevel noe med stemmen, anslaget og fraseringen som er pære dansk. Og det er med på å gjøre innspillingen nær og litt lokal.

Instrumenteringen er enkel, slik at stemmen kommer godt fram, men på noen låter benytter hun seg av en «soprano recorder» som hører ut som en blokkfløyte (hun kom i sin tid inn på Musikkonservatoriet med blokkfløyte som hovedinstrument), noe som ødelegger litt av den fine lytteropplevelsen. Man skvetter til hver gang den kommer inn, nesten som når man oppdager et hår i suppen eller noe. Og den skiller seg altfor mye ut fra resten av musikken vi får servert.

Men bortsett fra det så låter dette riktig så fint. Hansen skriver fine tekster og melodier, og arrangeringen blir aldri pompøs eller overdrevet. Hun er en slags singer/songwriter som ikke benytter seg av dårlige popfraser i tekstarbeidet, men har brukt tid på å lage tekster som forteller noe og som fungerer godt sammen med et knippe gode melodier.

Det er ingenting nytt eller oppsiktsvekkende med musikken til Hansen. Hun har alliert seg med gode medmusikanter, hvor jeg spesielt begeistres av Ole Visbys bassklarinett.
«Integrity» er rett og slett blitt en hyggelig plate og et solid stykke arbeid fra en voksen dame, som vet hva hun vil. Favoritt: Den fine balladen «Let Me Carry You».

Jan Granlie

Helle Hansen (v, p, acc, würlitzer, tenor recorder, soprano recorder, kalimba, rainstick, soft shell chimes, tiny bells, g, blue glass necklace), Sine Hänninen (v), Jens Varmløse (g, v), Ole Visby (bcl), Mads la Cour (flh), Tove Wadenius (vio), Adam McKenzie (c), Henrik Goldschmidt (duduk)

Skriv et svar