Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HENRIK LINDSTRAND

«Nordhem»
ONE LITTLE INDEPENDENT RECORDS, TPLP1586CD

«Nordhem» er siste kapittel i Henrik Lindstrands pianotrilogi, som startet med «Leken» i 2017 og fortsatte med «Nattresan» i 2019. Og som Lindtrand selv sier, så deler de tre platene felles DNA, og er laget uten andre lydkilder enn pianoet. Hovedtemaet i trilogien går tilbake til hans røtter, som søker noe inderlig og ærlig, og etter mange år som musiker i diverse band og som komponist for TV og film, følte han en trang til å skape et musikalsk univers på egenhånd.

Lindstrand kommer opprinnelig fra Örebro, og er kanskje mest kjent som keyboardist og gitarist i det danske rockebandet Kashmir. Han har dessuten medvirket på plater med Lars H.U.G., Sanne Salomonsen, Josefine Cronholm, Tim Christensen og Søren Sko.

Og musikken han serverer på «Nordhem» er langt fra den rocken mange kjenner fra Kashmir eller hos flere av de andre musikerne han har spilt med. Dette er mediterende musikk gjort på piano med akkurat passe lydtillempninger som gjør platen til noe helt annet enn en solopiano-plate. Han skriver fine og sangbare melodier, og de 14 «stykkene» vi får servert her, er gjennomgående avstressende og behagelige.

Nå er vel ikke jeg den som lytter mest til musikk som kanskje kunne passet vel så bra til meditasjon og yoga, som kanskje flere av våre følgere. Men har du en trang til å legge deg ned på gulvet, gjerne på ryggen, lukke øynene og kjenne hvordan kroppens forskjellige ledd og muskler slapper av og strekker ut, så er Lindstrands plate det perfekte tonefølge. Og i disse tider skulle kanskje flere av oss ta oss tid til en slik meditasjon og avslapping. Og til dette formålet fungerer Lindstrands plate fortreffelig.

Man finner elementer av både Terry Riley, Steve Reich og Phillip Glass i musikken, men hele veien er det Lindstrands personlige stemme som skinner gjennom. Noen låter, som for eksempel den fine «Sursor», kan høres ut som tar utgangspunkt i en barnesang i sin enkelhet, men Lindstrand gjør det til noe som er mye større enn det. Og det samme kan man oppleve på flere av sporene – enkle temaer som utvides og bygges ut på en fin måte.

Jan Granlie

Henrik Lindstrand (p, keys, eff)

Skriv et svar