Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HERE’S TO US

«Kaukasus»
HOOB RECORDS, HOOBCD095

Here’s To Us er en svensk kammerjazzkvartett som består av bassisten Josef Kallerdahl, saksofonisten Lisen Rylander Löve, bassklarinettisten og fløytisten Nils Berg og trompeteren Susana Santos Silva. Dette er fire av de mest profilerte, svenske jazzmusikerne de senere årene, og musikken de gjør på Kaukasus er hentet fra Georgia, det lille landet som ligger klemt mellom Russland i nord og Tyrkia, Armenia og Azerbaijan i sør. Kaukasus er fjellkjeden som ligger mellom Russland og Georgia, og mesteparten av landet ligger i et fjellterreng med til dels store høydeforskjeller som sammen med dårlig infrastruktur isolerer mange landsbyer om vinteren. Landets høyeste fjell er Sjkhara, 5203 meter over havet, og Rioni er lengste vassdrag. Sentralt i landets vestlige del ligger Kolkhida-senkningen vestover mot Svartehavet.

Dette landet har verdens eldste tradisjon for flerstemt korsang. Tradisjonelt sunget av menn med buldrende stemmer, men samtidig ømt og kjærlig. Tekstene handler ofte om Gud, andre ganger om arbeid og kjærlighet, og temmelig ofte om vin. I Georgia er festene hellige, gjestene en gave fra Gud, og det beste komplimentet man kan få er «Du er som en vingård».

Og det er denne musikalske tradisjonen bassisten Josef Kallerdahl har hengt seg opp i. Kvartetten vil med dette prosjektet forsøke å nærme seg den tusen år lange tradisjonen og se hva de kan få ut av den.

Vi får åtte låter/improvisasjoner, som alle er tradisjonelle sanger/låter fra Georgia, bortsett fra tittelsporet «Kaukasus», som er skrevet av Kallerdahl. Og det starter med bass og saksofon, før musikken brer seg ut med Santos Silvas trompet og Bergs klarinett. Det er mye reverb i opptaket, noe som skyldes at opptakene er gjort i Gåsinge kyrka i Sörmland. Dette er med på å gjøre opptaket til et slags kirkelig prosjekt, og det har kanskje også vært tanken til bandet, men jeg skulle helst ønsket at de hadde gjort opptakene i studio uten altfor mye reverb i lydbildet. For det skjuler unektelig noen av detaljene i spillet, som jeg mer enn gjerne vil få med meg hvert millisekund av.

For dette er en nydelig plate. Kallerdahl kan nesten høres ut som en majestetisk Charlie Haden i sitt spill, hvor han hele veien har komplett kontroll over musikken, mens Rylander Löve viser seg bedre fram enn jeg kan huske å ha hørt henne tidligere, Berg spiller alltid strålende og Silva er den som går lengst «ut» det det friere landskapet med nydelig og spennende spill, og er kanskje den av musikerne som utfordrer mest, og som er med på å skape noe helt nytt ut av denne folkemusikken. Hør bare på tredjesporet «Gogov» og du forstår hva jeg mener.

Folkemusikken fra Georgia blir behandlet med stor respekt, og improvisasjonene og versjonene de lager, er med på å gjøre denne musikken bedre kjent blant publikum, og det er nesten så man må begynne å søke etter folkemusikk fra Georgia på nettet og i de ekstremt gode plateforretningene, for å finne bakgrunnen for den fine musikken Here’s To You leverer på denne platen.

Jan Granlie

Josef Kallerdahl (b), Susana Santos Silva (tp), Lisen Rylander Löve (ts), Nils Berg (bcl)

Skriv et svar