Nye skiver og bøker


flere skiver og bøker...

Våre podkaster


flere podkaster ...

Skiver du bør ha


flere anbefalte skiver...

Våre beste klipp


flere filmer...

Ledere og debattinnlegg


flere debattinnlegg...

På skive

HERE’S TO US

«Animals, Wild and Tame»
HOOB JAZZ HOOBCD073

Den svenske kvartetten Here’s To Us, består av musikere som, stort sett, holder til i de sydligere delene av Sverige (så vidt jeg vet). Bassisten Josef Kallerdahl og bassklarinettisten og fløytisten Nils Berg spiller ofte sammen i Bergs trio, mens tenorsaksofonisten Lisen Rylander Löve og trompeteren Susana Santos Silva, stadig vekk dukker opp i forskjellige svenske og internasjonale konstellasjoner. Særlig er den portugisiske trompeteren Santos Silva aktiv utenfor «folkhemmet» i Sverige.

Her får vi ni ettertenksomme melodier, som alle har navn etter kapitler i en lærebok for svensker som valgte å forlate landet for et bedre liv i Sambandstatene på slutten av 1800-tallet, alt dette ifølge forfatteren Vilhelm Moberg og hans bok «Innvandrerne», et av de viktigste eposene om Sverige (og også Norge og Danmark) som omhandler denne tiden.

Komponistjobben er relativt jevnt fordelt mellom de fire musikerne, og det er en slags moderne kammermusikk vi får servert. At platen er tatt opp i et kirkerom (Sigfrids kyrka i Stockholm), gjør at musikken får mye romklang som gir musikken en høytidsstemning som kler det de fire leverer på en fin måte. Likevel kunne jeg gjerne ha tenkt meg litt mindre av romklangen for bedre å få fram det enkelte instrument i helheten. Men jeg har hørt opptak fra kirker som har vært mye dårligere enn dette. Og mye av æren for at resultatet er blitt såpass bra, må tilskrives lydmann Mats Äleklint, som kan mer enn å spille strålende trombone.

Den «kirkemusikken» vi får servert her er utfordrende. Den befinner seg i et moderne landskap, hvor den relativt frie improvisasjonen står i høysetet.

Det er ikke så ofte jeg får muligheten til å høre Rylander Löve i en slik sammenheng, og hun overrasker med fint spill, men det gjør jo egentlig alle de fire musikerne på denne platen. Det er blitt et helhetlig verk, som jeg mer enn gjerne hører live i en kirke her i København (hører du, Esben i Brorsons kirke?).

Jan Granlie

Lisen Rylander Löve (ts), Susana Santos Silva (tp), Nils Berg (bcl, fl), Josef Kallerdahl (b)

 

Skriv et svar